Η Maria-Christina & The 7 Pedals μας μιλά για την πειραματική πλευρά της άρπας

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Συνέντευξη στον Τίμωνα Καρδάμα:

Ποια είναι η ιδέα από την οποία δημιουργήθηκε το σχήμα Maria-Christina & The 7 Pedals;

Μετά που τελείωσα τις σπουδές μου στην κλασσική άρπα στο Royal Academy of Music του Λονδίνου, πήρα μέρος στην ακρόαση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Βγήκα πρώτη και έτσι συνεργάστηκα μαζί τους. Παρότι ήταν πολύ ωραία εμπειρία, σε κάποια από τις συναυλίες συνειδητοποίησα ακόμα πιο πολύ πως θέλω να ασχοληθώ με την πειραματική πλευρά της άρπας. Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι με τεχνικές, ήχους και πεταλάκια κι αποφάσισα να συμμετέχω με τα κομμάτια μου στο International Harp Festival στην Ουαλία το 2010. Με πολλή χαρά κέρδισα το πρώτο βραβείο κι έτσι άρχισε μια σειρά συναυλιών.

Το όνομα του σχήματος αποτελείται από το όνομά μου και από το γεγονός πως η άρπα έχει 7 πεντάλ. Και επειδή χρησιμοποιώ διάφορα πεταλάκια...distortion, wah…loops..

Αυτή την περίοδο διαβάζω ότι κάνεις διδακτορικό πάνω στην σύγχρονη άρπα. Πες μας μερικά στοιχεία για τις μέχρι τώρα σπουδές σου.

Είναι μία φυσική συνέχεια του MC & The 7 Pedals, δηλαδή της παρουσίασης της άρπας ως cool όργανο. Ένα όργανο που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να παίζει μόνο αυτόν τον ‘ονειρεμένο’ ήχο που ακούς όταν κάποιος βλέπει ένα όνειρο ή είναι στον παράδεισο σε μία ταινία.

Πέρα από τα δικά μου κομμάτια, στα πλαίσια του διδακτορικού μου συνεργάζομαι και με καταπληκτικούς συνθέτες από το Columbia University οf New York και το Λονδίνο.

Για ποιο λόγο διάλεξες την άρπα;

Όταν ήμουν μικρή είχα δει ένα cartoon, τις ‘Αριστόγατες’ της Disney. Σε κάποια φάση σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι παίζουν οι cool γάτοι της γειτονιάς jazz και κάποια στιγμή ο φακός γυρνάει και δείχνει μια περσική γάτα που παιζει άρπα. Αυτό ήταν για μένα...

Πρώτη φορά σε άκουσα σε video από ένα live με τον Ψαραντώνη στο κομμάτι "Υπόγα". Πως συνέβη αυτή η συνεργασία και ποια τα συναισθήματα;

Είναι Σάββατο βράδυ κι είμαι σε μια συναυλία του Ψαραντώνη στο αγαπημένο Half Νote Jazz club. 3 το πρωί γνωριζόμαστε με τον Ψαραντώνη και μου λέει να παίξω την επόμενη μέρα μαζί του. Του λέω ότι φεύγω αύριο Κυριακή για Λονδίνο γιατί  Δευτέρα παίζω με την Ronnie Scott’s Big Band στο Birmingham. Και μου λέει: «Αύριο όμως είναι Κυριακή!» Φυσικά άλλαξα τα εισιτήρια και ξημερώματα Δευτέρας πέταξα για Λονδίνο. Μου είπε για το live να παίξουμε 2 κομμάτια μου και τελικά παίξαμε 1 ώρα και 40 λεπτά!

Ήταν από τις πιο ωραίες μουσικές μου εμπειρίες. Ο Ψαραντώνης είναι κορυφαίος μουσικός με απίστευτη αισθητική και ταυτόχρονα ακούει πάρα πολύ και αφήνει χώρο στους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται. Είχα την χαρά να γνωρίσω και να παίξω και με τους καταπληκτικούς μουσικούς του, τον Γιάννη Παξιμαδάκη και την Νίκη Ξυλούρη.

Το επόμενο κομμάτι που άκουγα επανειλημμένως ήταν το "Bubbles" που υπάρχει σε video live από το Sofar Greece. Πες μας αν θέλεις λίγα λόγια για το κομμάτι αυτό, την εμπειρία σου στο Sofar Greece και περί τίνος πρόκειται.

Το Bubbles είναι ένα ‘μουσικό διάλειμμα’ από τα πιο dark κομμάτια που γράφω.. Θα έλεγα ότι είναι πιο κινηματογραφικό και νοσταλγικό. Όταν το παίζω live προσθέτω λίγο από το μινόρε της αυγής κι όταν το έπαιξα στο Sofar Athens /Greece ζήτησα από το κοινό να τραγουδήσει κι ήταν τέλεια!

Τα τελευταία 9 χρόνια μένω στο Λονδίνο κι έτυχε να παίξω στο Sofar London 2-3 φορές και μου άρεσε τόσο πολύ που το έφερα με τον Αλέξανδρο -Α&R Sofar- στην Αθήνα πριν από 1 χρόνο.

Έχουμε μία εξαιρετική Sofar ομάδα που όλο μεγαλώνει! Τον Κώστα, τον Τάκη, την Ανθή, τον Ηλία, την Μελίνα, τον Σπύρο, τον Μιχάλη..

Το Sofar είναι μία μουσική κοινότητα που κάνει μυστικές συναυλίες σε σαλόνια. Είμαστε πλέον σε 57 χώρες, 220 πόλεις από την Νέα Υόρκη, L.A , Λονδίνο μέχρι την Μελβούρνη, Τοκιο, Παρίσι και 1 χρόνο τώρα και στην Αθήνα! Για να κάνετε subscribe και να λαμβάνετε τις ημεορμηνίες με τις συναυλίες όλου του Sofar κόσμου πατήστε https://www.sofarsounds.com/ 

Όταν είναι να εμφανιστείς live, ποιες σκέψεις κυριαρχούν στο μυαλό σου λίγο πριν βγεις στη σκηνή, κατά τη διάρκεια και μετά το live;

Κατ' αρχήν θέλω να πάει καλά το soundcheck. Γενικά αυτό που σκέφτομαι είναι αν η μουσική μου θα τρομάξει τον κόσμο γιατί αρκετοί μου έχουν πει ότι φοβήθηκαν σε μερικά κομμάτια μου..οπότε σκέφτομαι να μην φύγει ο κόσμος μετά από συγκεκριμένα κομμάτια J

Μετά το live -όπως πολλοί φίλοι μουσικοί που το έχουμε συζητήσει- θέλω να παίξω κι άλλο! ..κι επίσης πεινάω πολύ!

Πες μας λίγα λόγια για την εμφάνιση σου με την υπέροχη Ala.ni στο show "Later... with Jools Holland" του BBC 2;

Ακόμα δεν το πιστεύω ότι συνέβη αυτό... Ότι θα γνώριζα τον Jools Holland κι ότι θα παίζαμε εκεί με τους Muse και τον Seasick Steve που μου αρέσει πάρα πολύ. Ήταν απίστευτη εμπειρία!

Πρόκειται να κυκλοφορήσεις κάποια προσωπική σου δουλειά; Πως θα ονομάζεται, τι να περιμένει κάποιος να ακούσει και πότε θα κυκλοφορήσει;

Μόλις τελείωσα την ηχογράφηση του πρώτου μου δίσκου σε μία εγκαταλελειμμένη εκκλησία έξω από την Οξφόρδη. Είμαι ανάμεσα σε 2 ονόματα για τον δίσκο οπότε σε λίγο καιρό θα μπορώ να σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Θα κυκλοφορήσει πριν το καλοκαίρι , μόλις καταλήξουμε σε ποια αγγλική δικογραφική θα βγει.

Τι αποτελεί για εσένα πηγή έμπνευσης όταν γράφεις μουσική;

Έντονα προσωπικά βιώματα..να είναι βράδυ, να έχει χαμηλό φωτισμό και ησυχία..

Με ποιον καλλιτέχνη ή μπάντα εν ζωή θα ήθελες να μοιραστείς τη σκηνή;

Με τους Rage Against The Machine -αν ξανα κάνουν reunion -J, τον Tom Waits και τον Ψαραντώνη ξανά. Και ξανά. Και ξανά...

Ποιο μουσικό κομμάτι που έχεις παίξει στην άρπα, σε συγκινεί περισσότερο;

Από τα δικά μου είναι 2-3 αλλά ίσως πιο πολύ το Little Slaughtered Lamb..

Αν ήθελες να δώσεις κάποιο προσωποποιημένο χαρακτηρισμό ή ιδιότητα στη μουσική ποιος/α θα ήταν;

Πειραματική /Avant-garde ηλετρκική άρπα αλλά πιο προσβάσιμη γιατί έχει και πολλή μελωδία.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σου και ποιό θα ήθελες να είναι το μέλλον;

Να βγει ο δίσκος μου για αρχή!

Πριν από ένα μήνα περίπου βγάλαμε το πρώτο μας single Harp+Rap με τον ράπερ Potent Whisper στο Λονδίνο και τώρα ηχογραφούμε άλλα 3 κομμάτια για το πρώτο μας EP. Με έχουν καλέσει να κάνω τώρα κάποιες διαλέξεις και workshops σε πανεπιστήμια στην Αγγλία με θέμα την Μοντέρνα/Σύγχρονη άρπα. Έχω αρκετές συναυλίες είτε ως MC & The 7 Pedals είτε με μουσικούς και σχήματα που συνεργάζομαι καθώς και διάφορες ηχογραφήσεις.

Περισσότερα στο www.mcandthe7pedals.com

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon