Ο Κωνσταντίνος Βήτα μιλά αποκλειστικά στο Presspop

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Αυτό το Σάββατο 30 Ιανουαρίου ο Κωνσταντίνος Βήτα θα εμφανιστεί στον χώρο ''Αίγλη'' για να παρούσιάσει κομμάτια από την πολύχρονη πορεία του στον χώρο της μουσικής. Δικαιωματικά τοποθετείται στους λίγους ανθρώπους που έδωσαν νέα πνοή στην ελληνική μουσική τα τελευταία χρόνια. Λίγο πριν την εμφάνισή του έχουμε την τιμή εδώ στο Presspop.gr να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί μας.

 

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδια του Κ.Β. για το 2016;

Κ.ΒΗΤΑ. Το 2016 θα εκδοθεί η νέα μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ομόνοια».  Περιέχει  τραγούδια και αρκετά μουσικά κομμάτια που δούλευα τα 3 τελευταία χρόνια μετά την Αντήχηση. Επίσης δουλεύω ένα έργο πάνω στο πρώιμο ρεμπέτικο που θα παρουσιαστεί  στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αρχές Ιουνίου. Το έργο αυτό λέγεται «Μαύρο Αίμα». Το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες συναυλίες.

Ύστερα από μία τόσο εκτεταμένη δισκογραφική παρουσία, εικοσιπέντε περίπου χρόνων, μπορεις να μας ξεχωρήσεις τις πιο σημαντικές στιγμές σου αλλά και τις πιο αδύναμες;

Κ.ΒΗΤΑ. Έχω ένα έργο γεμάτο από λάθη , αντιφάσεις , ημιτελή τραγούδια , όμως για όλα αυτά  προσπάθησα. Ο κόσμος κρίνει την πορεία μου μέσα στην τέχνη. Συνθέτω και συνεχίζω να δημιουργώ , να γράφω . Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίζω πράγματα μέσα από συνολική δουλειά μου γιατί όλα είναι μέρος από ένα σώμα , έναν νου, μια ουσία. Ο κόσμος μπορεί να ξεχωρίζει, έχει σχέση με το γούστο του ανθρώπου.

Με την πάροδο των χρόνων η συνθετική σου οπτική έχει γίνει πιο γλυκιά και μελωδική. Συμφωνείς σε αυτό;

Κ.ΒΗΤΑ. Όλα αλλάζουν μέσα στον χρόνο ,  έτσι και οι άνθρωποι ,  μου αρέσει να αλλάζω τα δεδομένα  όπως και επίσης να πειραματίζομαι με διαφορετικά  υλικά  όταν συνθέτω. Η σύνθεση και η στιχουργία πολλές φορές μέσα μου μοιάζουν με ασύνδετα υλικά όπως νερό και σίδερα ή χώμα με πλαστικό ή τσιμέντο με αέρα και κάθε φορά προσπαθώ να τα ενώσω και να δημιουργήσω ένα θέμα , μια εικόνα, οτιδήποτε.  Η μουσική είναι μια ηχητική δόνηση, ένας παλμός. Πιστεύω πως έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου αλλά και τον κόσμο γύρω μου κάθε φορά που φτιάχνω μια καινούργια δουλειά. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει στις αλλαγές , εννοώ τις εσωτερικές μέσα μου. Κάπως έτσι βλέπω τη δουλειά μου .

Με τη μουσική για κινηματογράφο θα ήθελες να ασχοληθείς μιας και η μουσική και οι στίχοι σου πάντα ήταν γεμάτοι με εικόνες;

Κ.ΒΗΤΑ. Έχω δουλέψει και στον κινηματογράφο και έχω κάνει πολύ θέατρο επίσης και αρκετά ντοκιμαντέρ , το πιο πρόσφατο η μουσική μου στο «Αρκαδία Χαίρε» του Φ.Κουτσάφτη. Προσπαθώ να κάνω δουλειές που με εκφράζουν .

Έχοντας την εμπειρία της διαφορετικής προσέγγισης στο υλικό του Χατζιδάκι, θα ήθελες να κάνεις κάτι παρόμοιο και σε κάποιον άλλον Έλληνα συνθέτη;

Κ.ΒΗΤΑ. Έφτιαξα το Transformations για τον Μάνο Χατζιδάκι το 2003 επειδή μου το ζήτησε η οικογένειά του. Από τότε μέχρι σήμερα δεν ξαναέκανα κάτι παρόμοιο. Ίσως αυτό που θα κάνω φέτος για το πρώιμο ρεμπέτικο το «Μαύρο Αίμα» να είναι μια διαφορετική ανάγνωση για εκείνα τα τραγούδια. Εξαρτάται τι φέρνει ο χρόνος στην πορεία μου. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί μουσικά , μπορεί και να το τολμήσω και πάλι όμως δεν γνωρίζω.

Το clubbing εξακολουθεί να σε γοητεύει ως τρόπος διασκέδασης;

Κ.ΒΗΤΑ. Νομίζω δεν υπάρχει η έννοια του clubbing όπως ήταν στην δεκαετία του 90. Σήμερα αν  βγεις και παίζει μουσική χορευτική σπάνια βλέπεις ανθρώπους να χορεύουν , ίσα που κουνούν λίγο τα χέρια τους. Παίζουν dj ς αλλά δεν γίνεται αυτό που γινόταν παλιά, όλοι είναι πιο κουλ και ασχολούνται περισσότερο με τα τηλεφωνά τους όταν βγαίνουν. Η μουσική είναι περισσότερο διακοσμητική . Είναι διαφορετικοί καιροί. Στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμώ να διαβάζω , να τρέχω ή να κάνω ποδήλατο. Ωστόσο λίγο κλάμπινγκ αραιά και που ωραίο είναι.

Οι Στέρεο Νόβα ήταν το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που έπαιξε στο κραταιό τότε MTV με συνέπεια να ανοίγουν οι δρόμοι μίας διεθνούς πορείας.  Είχατε μάλιστα κυκλοφορήσει και την αγγλόφωνη version του ‘’Νέα Ζωή 705’’. Θεωρείς ότι προσπαθήσατε όσο θέλατε για να το πετύχετε;

Κ.ΒΗΤΑ. Ήταν μια δύσκολη περίοδος σε προσωπικό επίπεδο για μένα εκείνη η εποχή και δεν ήξερα αν ήθελα να πετύχω σε κάποιο τομέα, δεν με ενδιέφερε ποτέ η ευρωπαική καριέρα την στιγμή που είχα επιλέξει να μιλάω ελληνικά και να ζω στην Ελλάδα. Αν ήθελα κάτι άλλο θα είχα πάει στο Τόκιο ή στο Λος Αντζελες . Δεν θυμάμαι τι έκανα τότε,  ζούσα σε μια σύγχυση και μια απέραντη μοναξιά, έβρισκα διέξοδο μέσα από την μουσική για να μπορέσω να επιβιώσω.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα πως αντιλαμβάνεται την Ελλάδα των τελευταίων χρόνων και της κρίσης και αν θεωρεί ότι η ανάκαμψη είναι προσωπική ή συλλογική υπόθεση;

Κ.ΒΗΤΑ. Νομίζω ότι είναι δύσκολα χρόνια για όλους μας , κάθε μέρα είναι μια μέρα δύσκολη. Προσπαθώ όπως και όλος ο κόσμος να τα φέρω πέρα με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Υπάρχει πολύς πόνος , πολύ δυστυχία , πολύ σύγχυση και ίσως μια κοινή λογική που έχει τρακάρει και μοιάζει σαν τροχαίο ατύχημα . Με καλμάρει το γεγονός ότι στην ζωή αυτή είμαστε όλοι περαστικοί  και προσπαθώ να βρίσκω υπομονή , κατανόηση και αγάπη μέσα μου για να προσφέρω στον εαυτό μου και στους ανθρώπους δίπλα μου και αυτό δίνει μια ελπίδα στη ζωή μου. Πιστεύω πως η ανάκαμψη πρέπει να είναι ταυτόχρονα προσωπική και συλλογική.

Ποια είναι η γνώμη σου για την άποψη ότι στην εποχή του διαδικτύου ακούμε περισσότερη μουσική αλλά πιο δύσκολα ταυτιζόμαστε με τη δουλειά συγκεκριμένων καλλιτεχνών;

Κ.ΒΗΤΑ . Πιστεύω πως η δύναμη του διαδικτύου  έγκειται στο random, δηλαδή σουλατσάρεις παντού και κάποιες φορές χάνεις τον έλεγχο. Είναι δημιουργημένο με τέτοιο τρόπο ώστε πολλές φορές να σε κρατά μακριά από την πραγματική σου ζωή και αυτή είναι η δύναμη  του. Όλα είναι σαν ένας αγώνας ταχύτητας σε κάθε επίπεδο . Γρήγορα προσπερνάμε, γρήγορα ξεχνάμε αυτά που ακούσαμε γιατί πάντα κάτι καινούργιο μας εμποδίζει να εστιάσουμε σε κάτι. Κάνουμε τον γύρο του κόσμου χωρίς να ιδρώσει ούτε το αυτί μας, ζούμε σε έναν θόρυβο χωρίς να υπάρχει κανένα νόημα. Κάπως έτσι συμβαίνει πιστεύω και με την μουσική. Ακόμα και η προσέγγιση είναι μια τέχνη σε κάθε επίπεδο.

Με το πέρασμα του χρόνου η επιθυμία για δημιουργία παραμένει ίδια;

Κ.ΒΗΤΑ. Προσπαθώ να βιώνω την κατάσταση αυτή την δημιουργική , είναι όμορφο να δημιουργείς σε κάθε επίπεδο, να έχεις μια όμορφη σχέση , να επεκτείνεις τη συνείδηση , τον τρόπο που σκέφτεσαι . Για μένα σαν μουσικός που είμαι η σχέση μου με την μουσική επιθυμώ να είναι μια όμορφη δυνατή σχέση , ένας ουσιαστικός διάλογος .

 

Έχοντας παίξει αρκετές φορές στη Πάτρα, θυμάσαι κάποιο χαρακτηριστικό γεγονός που σου έκανε εντύπωση;

Κ.ΒΗΤΑ. Πάντα  έχω όμορφες αναμνήσεις από την Πάτρα , είναι πανέμορφος τόπος και ωραίος κόσμος. Επισκέπτομαι  πολύ συχνά την πόλη γιατί έχω φίλους και συγγενείς. Μου αρέσουν τα καφέ , οι δρόμοι , ο ήλιος της .

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon