Οκτώβρης με overdrive pt.2 | Live review - King Automatic, 25/10 Πάτρα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Σωτήρης Στυλιανός

Ξημέρωσε λοιπόν και η τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη που με βρήκε να αποθηκεύω τις φωτογραφίες που τράβηξα από το προηγούμενο βράδυ στον σκληρό δίσκο του Η/Υ μου.
Ήταν ευχάριστη αυτή η συναυλιακή συνέχεια στο διήμερο αυτό. Βάσιμα ευχάριστη γιατί φάνηκε πως η πρώτη δεν ήταν κάποια αρπαχτή, μα μια αυθεντική προσπάθεια ανθρώπων να οργανώσουν κάτι που τους αρέσει πραγματικά, όπως αποδείχτηκε και με την δεύτερη ημέρα κάτι που θα καταλάβετε διαβάζοντας κάτωθι.

Λίγα λόγια για τον King Automatic:
Απο φίλους τον έμαθα. Εξεπλάγην μετά χαράς γιατί ήταν και η πρώτη μου γνωριμία με one-man-band. Και επίσης απο τα πρώτα παλαιάς κοπής garage ακούσματα.

Ο Γάλλος κός. Αutomatique με 10 τουλάχιστον χρόνια μουσική ιστορία του ονόματος του και 4 στουντιακούς δίσκους στα μπαγκάζια του, για 5 στάσεις στην Ελλάδα. Έκτη και τελευταία στάση του στην Πάτρα στο Ροκφόρ στην πλ. Τριών Ναυάρχων της Πάτρας με την συμβολή της ομάδας Burn This Town

Σε αυτή την περίπτωση υπήρξα πιο πιστός στην ώρα έναρξη, η οποία ομολογουμένως είναι πάντα μισή ώρα μετά την αναγραφόμενη, διότι ας παραδεχτούμε πως όλοι λειτουργούμε τόσο παράξενα, δεν προνοούμε χρονικά καθυστερούμε γι'αυτό και αργεί η έναρξη της εκδήλωσης.

Χρήζει διευκρίνησης πως ο χώρος είχε από πριν καταπληκτική ατμόσφαιρα, με πολύ επικοινωνία και εξαιρετικές μουσικές στα ηχεία στην pre-live φάση.

Ο ψηλός κουστουμάτος κος. Automatic πιάνει την σχεδιασμένη και βολική για τον ίδιο πολυορχήστρα του. Καλησπερίζει ντροπαλά και σχεδόν μουρμουριστά. Και χτυπάει με το πρώτο drum beat.

Αυτό που πρώτα παρατηρεί κανείς που βλέπει για πρώτη φορά ένα one-man-band είναι το πως τα καταφέρνει τόσο καλά και παίζει τόσα όργανα ταυτόχρονα. Αλλά αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μόνο αν το δείτε εσείς οι ίδιοι, και όχι αν σας περιγραφεί. Άρα αυτό το κομμάτι είναι μια ευχάριστη για-απο-κοντά-εμπειρία.
(στην άνω φωτογραφία ο χειρισμός του loop station του ενώ χειρίζεται την κάσα των τυμπάνων του)

Κερδίζει τον κόσμο σιγά σιγα, με τα κατα βάσιν αλήτικα riff του και την εκρηκτική δομή των συνθέσεων του. Τα καταφέρνει καλά, καθώς στα κενά μεταξύ κομματιών μας λέει κάποια πραγματάκια στο μικρόφωνο όχι και τόσο καθαρά και δυνατά για να καταλάβουμε τι λέει ακριβώς, μιας και αυτή η γαλλική προφορά-υπογραφή στα Αγγλικά του μας δυσκόλευε, αλλά αυτό εν τέλει φάνηκε στο κοινό σαν ένα ευχάριστο και αποδεκτό επικοινωνιακό κομμάτι που τον έκανε να φαίνεται αρκετά ευδιάθετος.

Όμως μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο του “multitasking” τους ενθουσιάσε όλους.
Ο σχεδόν-octopus-Automatic εναλάσσεται πανέξυπνα σε σχεδόν ταυτόχρονο χρονικό διάστημα από τα τύμπανα, σε πλήκτρα, σε κιθάρα, σε φυσαρμόνικα και άλλα μουσικά όργανα, όσο λαμπρά αλλάζει το μουσικό ύφος της βραδιάς από πιο τυπικές garage συνθέσεις σε ένα εύρος blues,rocksteady, reggae, cumbia/latin και disco ήχους μέσα στα κομμάτια του. Άλλοτε σε υψηλές αλλά και σε χαμηλές ταχύτητες προκαλεί το κοινό στον γεμάτο χώρο του Ροκφορ να κουνήσει ρυθμικά το σώμα του.

Έκανε 1 ενδιάμεσο διάλειμμα των 10 και κάτι λεπτών για να επιστρέψει και να ολοκληρώσει το πλήρες 2ωρο σετ του. Εκτός ων διαλειμμάτων μικροδευτερολέπτων μεταξύ κομματιών για να πιεί λίγη από την μπύρα του και να μας πει “ευχαριστώ” σε όποια γλώσσα του κατέβαινε στο κεφάλι εκείνη την στιγμή!

Ίσως στο δεύτερο κομμάτι του set του ο mr. Automatic να ανέβασε τους τόνους και το κέφι να άναψε περισσότερο. Ακούστηκαν πιο πολλά μπράβο, πιο πολλές φωνές και είχαμε πολύ ενέργεια και χορό

Για τέλος έπαιξε ένα μακρόσυρτο κομμάτι σε λογική αυτοσχεδιασμόυ κοντά σε rocksteady πλαίσια παίζοντας με τα φωνητικά και το echo σε σημείο που να φλερτάρει με την noise. Η πιο rock'n'roll έξοδος.

Μετά η βραδιά κράτησε καλά στην συνέχεια της με after-live party σε rock & roll πνεύμα, και ο Automatic με την Tour Manager στον εξωτερικό χώρο του Ροκφορ, για μπύρα και φαγητό.

Θεωρώ πως το μεγαλύτερο ποσοστό του κόινου εκεί μέσα γνώριζε λίγα για τον Automatic. Λίγα από τα κομμάτια του, λίγα για το ποιός είναι, λίγα για τον ίδιο γενικώς.
Πάντως θεωρώ πως έφυγαν γνωρίζοντας πολλά περισσότερα γι'αυτόν και εγκυκλοπαιδικά αλλά και πιο ουσιαστικά.

φωτογραφικό ρεπορτάζ: Σωτήρης Στυλιανός

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon