Η μουσική στην μεγάλη οθόνη #01: "The Riders March"

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

του Κώστα Νταλιάνη

Ο Τζον Γουίλιαμς (γεννημένος στις 8/2/1932) συνέθεσε και ενορχήστρωσε τη μουσική για την ταινία «Οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (1981)», την οποία ερμήνευσε η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1981.

Το πιο γνωστό κομμάτι του σάουντρακ είναι το “The Riders March” (η επέλαση των κυνηγών, σε ελεύθερη απόδοση), το οποίο ακολουθεί το εξής μοτίβο: αρχίζει με το χαρακτηριστικό, περιπετειώδες μουσικό θέμα του Ιντιάνα Τζόουνς, συνεχίζει με το αρμονικό και ρομαντικό θέμα της Μάριον (της συνοδοιπόρου του Ιντιάνα) και κλείνει με μια συντομευμένη επανάληψη του αρχικού θέματος.

Το μουσικό θέμα του Ιντιάνα Τζόουνς αποτελείται από δύο διαφορετικές, αλλά συγγενής μελωδίες (η δεύτερη αρχίζει στο 37ο δευτερόλεπτο). Ο Γουίλιαμς τις είχε αρχικά συνθέσει ως υποψήφιες για το μουσικό θέμα. Όταν τις έπαιξε στο πιάνο για τον Στήβεν Σπίλμπεργκ (που σκηνοθέτησε την ταινία) και τον ρώτησε ποια από τις δύο προτιμά, ο τελευταίος, ενθουσιασμένος, του απάντησε «Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις δύο;».

Το θέμα του Ιντιάνα δεν αποτελεί απλώς μια θαυμάσια μελωδία, αλλά και μια τέλεια αντανάκλαση του χαρακτήρα, που αντιπροσωπεύει. Συλλαμβάνει όχι μόνο τον ηρωισμό και την αυτοπεποίθηση του Ίντυ, αλλά και την πιο ανάλαφρη και διασκεδαστική πλευρά του χαρακτήρα του, παρουσιάζοντας τον ως ένα ανθρώπινο, γήινου τύπου, ήρωα.

Η μουσική σύνθεση της ταινίας ήταν υποψήφια για το όσκαρ της Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης, αλλά έχασε από την μουσική, που έγραψε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς (1981)».

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon