"Καταλόγια…" στο θέατρο act - Τελευταίες παραστάσεις

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το θέατρο act παρουσιάζει την ομάδα «Κύκλος Θεατρικής Έρευνας» στη θεατρική παράσταση «Καταλόγια…» (Σχεδίασμα IV). Πρόκειται για την θεατρική - τελετουργική αναπαράσταση πέντε Παραλογών, πέντε κλασσικών ελληνικών ποιημάτων με θέμα την θυσία, οι οποίες αποδίδονται από έναν ξεχωριστό πολυμελή θίασο με σύγχρονες τεχνικές θεάτρου μάσκας, θεάτρου κούκλας, σωματικού θεάτρου, με ζωντανή μουσική και τραγούδι. Η ομάδα συνθέτει μια παράσταση, που όπου παίχτηκε άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και πήρε εξαιρετικές κριτικές.

Οι πασίγνωστες, βγαλμένες μέσα από την παράδοση, διδακτικές ιστορίες που ακούγονται στην παράσταση είναι οι εξής:

1) Ο Γιάννος και το Μαρουδιώ (Πάπιγκο-Γιάννενα): Τα ξαδέρφια που ερωτεύτηκαν αλλά τους απαγορεύεται να σμίξουν και πεθαίνουν από το μαράζι. Η ιστορία αποδίδεται σε μορφή ηπειρώτικου πολυφωνικού.
2) Του Νεκρού Αδερφού: Ο Κωνσταντής που βγαίνει από το μνήμα για να φέρει την αδερφή του πίσω, στη μάνα τους.
3) Της Κακιάς Πεθεράς (Ανώγια-Κρήτη): Η πεθερά που από ζήλεια και φθόνο δηλητηριάζει την νύφη της στο τραπέζι του γάμου.
4) Του Γιοφυριού της Άρτας (Άρτα): Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα, για να στεριώσει  το γεφύρι.
5) Της Μάνας Φόνισσας (Σφακιά- Κρήτη): Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή της.

Ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τα κείμενα είναι το ότι αποτελούν καταγραφές ακουσμάτων. Είναι ιστορίες που δε έχουν συγγραφέα, αλλά γεννήθηκαν μέσα από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων και πήραν τη μορφή ποιήματος -αργότερα τραγουδήθηκαν κιόλας- και μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα. Αυτό το στοιχείο τα καθιστά άρτια λογοτεχνικά και θεατρικά ώστε να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό για ακόμη μια φορά μέσα στην ιστορία τους.

Οι βασικές μουσικές φόρμες σε μορφή ιάμβου, πάνω στις οποίες ακούγονται οι ιστορίες, παίζονται ζωντανά με κιθάρα, μαντολίνο και κρουστά, και αποτελούν πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Οικονομίδη, γραμμένες αποκλειστικά για την παράσταση και αποτελούν το αποτέλεσμα της έρευνας του σκηνοθέτη-συνθέτη πάνω στον τρόπο και τις μεθόδους συνύπαρξης της μουσικής με το έμμετρο κείμενο, αυτό που είναι δηλαδή, το δημοτικό τραγούδι.

Μια πρωτότυπη παράσταση που προσεγγίζει παραδοσιακά κείμενα με πολύ σύγχρονες τεχνικές θεάτρου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Μουσική-Σύλληψη: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Μελίσα Κωτσάκη
Ερμηνευτές: Ειρήνη Αναγνώστου, Ελένη Βρυώνη, Μελίσα Κωτσάκη, Δήμητρα Λούπη, Ιωάννα Μιχαλά.
Αφήγηση, μαντολίνο, κιθάρα: Θοδωρής Οικονομίδης- Μελίσα Κωτσάκη

Τελευταίες παραστάσεις: Παρασκευή 23, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610272037, 6936122263

Trailer:

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon