Τα "παραμύθια" του παππού: Ένα βιβλίο για την περιπέτεια της αιχμαλωσίας του Σωτήρη Τσουμπρέα το 1922

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ένα βιβλίο – ντοκουμέντο που αποτελεί ένα σπάνιο τεκμήριο για την περίοδο που ακολούθησε τη μικρασιατική καταστροφή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «το δόντι». Πρόκειται για «Τα “παραμύθια” του παππού», που αποτελούν την περιπέτεια της αιχμαλωσίας του Σωτήρη Τσουμπρέα το 1922, όπως ο ίδιος θέλησε να την καταγράψει. Με αγνότητα, χωρίς πίκρα, κακία, υστεροβουλία ή φθόνο. Το κείμενο παρουσιάζεται στην αρχική του μορφή, όπως γράφτηκε περίπου μισό αιώνα αργότερα από τα γεγονότα, με την επιμέλεια των απογόνων του συγγραφέα. Χωρίς επιδιορθώσεις, προσθήκες, παραπομπές, υποσημειώσεις. Αλλά με αναλλοίωτη την περιγραφή της έντασης των στιγμών.

Θα μπορούσαν να είναι παραμύθια, αλλά είναι δυστυχώς πραγματικότητα…

Ο Σωτήρης Τσουμπρέας γεννήθηκε το 1902 στα Τσέρια Καλαμάτας. Σε ηλικία επτά χρονών κατέβηκε στην Καλαμάτα, όπου και τελείωσε το δημοτικό, το σχολαρχείο και το γυμνάσιο Καλαμάτας. Το 1921 ήταν φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 29 Αυγούστου του 1922 παραδόθηκε στους Τούρκους στα Μουδανιά. Κρατήθηκε επτά μήνες αιχμάλωτος και τη Μεγάλη Δευτέρα του 1923 (2/4/1923) επέστρεψε ελεύθερος στον Πειραιά.

Με την επιστροφή του εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα εργάστηκε στην αστυνομία για να εξοικονομεί τα προς το ζην. Τελειώνοντας τις σπουδές του συνέχισε την καριέρα του στην Αστυνομία Πατρών, φθάνοντας στο βαθμό του Αστυνόμου Α’.

Το 1935 παντρεύτηκε στην Πάτρα την Μαριάνθη Γιαννομήτρου και απέκτησε 2 παιδιά, την Βασιλική και τον Παναγιώτη. Το 1941 ανέβηκε στο βουνό για την Εθνική Αντίσταση εναντίον των Γερμανών. Πέθανε το 1986 και θάφτηκε στο αγαπημένο του χωριό στο παρεκκλήσι του Αγ. Πέτρου στα Τσέρια Καλαμάτας, μένοντας απόλυτα πιστός στα «πιστεύω» του.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος
: Τα «παραμύθια» του παππού
Κατηγορία: Ιστορία / Τεκμήρια
Διαστάσεις: 24x17 εκ
Σελίδες: 164
Έκδοση: Πάτρα, 2015
ISBN: 978-960-9772-22-8
Τιμή: 8 €

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon