7 παραδείγματα product design που θα σας εντυπωσιάσουν

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

«Το design είναι αυτό που συνδέει την δημιουργικότητα και την καινοτομία. Σχηματίζει τις ιδέες σε πρακτικές και ελκυστικές προτάσεις για χρήστες και καταναλωτές. Το design μπορεί να περιγραφεί ως η δημιουργικότητα που αναπτύσσεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό». (ορισμός για το design που προτάθηκε από το Design Council UK το 2005) 

Τα τελευταία χρόνια οι εφαρμογές του «design», διευρύνονται ταχύτατα όχι μόνο στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και σε πιο στρατηγικούς ρόλους ενσωματώνοντας πολλούς και διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Ένας από τους κλάδους που έχει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και στην Ελλάδα, είναι το product design. 

Αυτά τα ευφυέστατα παραδείγματα συνδυάζουν την αισθητική μαζί με τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Όπως είχε πει ο George Nelson: «Το design είναι μια εκδήλωση της ικανότητας του ανθρώπινου πνεύματος να ξεπερνά τους περιορισμούς του. Ο designer δεν είναι καλλιτέχνης. Ο καλλιτέχνης λέμε ότι λύνει τα προβλήματά του μέσα από την τέχνη, ενώ ο designer δίνει λύσεις στα προβλήματα των άλλων».


1. Coca cola bottle 

Το μπουκάλι είναι ένα αριστούργημα του product design, που χρονολογείται το 1915 όταν η εταιρεία ζήτησε από τους προμηθευτές της να σχεδιάσουν ένα καινούργιο μπουκάλι που θα έπρεπε να έχει δυο χαρακτηριστικά. Πρώτον, να είναι διακριτικό το σχήμα του και δεύτερον να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, ακόμα και στο σκοτάδι. Ο σχεδιαστής Earl R. Dean αποδέχτηκε την πρόκληση με στόχο να δημιουργήσει ένα σχέδιο βασισμένο στα συστατικά της coca cola. Μη βρίσκοντας φωτογραφίες από τα φύλλα της κόκας και μη θέλοντας να χρησιμοποιήσει για έμπνευση φωτογραφίες από την εγκυκλοπαίδεια , οδηγήθηκε στο σχεδιασμό του μπουκαλιού με τις νευρώσεις που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα. 

2. Hasselblad's 500C Camera

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η Σουηδική κυβέρνηση ανέθεσε στον  Victor Hasselblad να σχεδιάσει μια φωτογραφική μηχανή η οποία θα αντικατόπτριζε τη γερμανική κάμερα εναέριας επιτήρησης. Η μηχανή τελειοποιήθηκε στα τέλη του 1950. Τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες που ακλούθησαν, η δημοτικότητα της είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις και έγινε το νούμερο ένα προϊόν της εταιρείας Hasselblad. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και από την NASA κατά τη διάρκεια των αποστολών του Απόλλο στη Σελήνη. 

3. Alessi Juicy Salif

Σχεδιάστηκε από τον Phillipe Starck το 1990 και δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα του product design. Έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του είναι το αλουμίνιο.  

4. Rocking Wheel Chair

Ο Γερμανός designer Mathias Koehler's τόλμησε να σχεδιάσει μια μοντέρνα εκδοχή της αγαπημένης κουνιστής καρέκλας που σε όλους μας θυμίζει την γιαγιά μας. Το κυκλικό της σχήμα επιτρέπει μια ελαφριά κίνηση η οποία τροφοδοτεί το φως για διάβασμα που βρίσκεται στο επάνω μέρος της. Παραμένει στο στάδιο του σχεδιασμού. 

5. Cipher Drinking Glass

Ο Σέρβος designer Damjan Stanković εντυπωσιάζει με τα ιδιαίτερα εμπνευσμένα ποτήρια του. Όταν είναι άδεια καλύπτονται με ένα φαινομενικά τυχαίο μωσαϊκό. Όταν όμως, γεμίσουν με ένα έγχρωμο υγρό (γάλα, πορτοκαλάδα, coca cola) τα τετράγωνα ενώνονται και σχηματίζουν το όνομα του ροφήματος. 

6. 22 Hybrid Tube Amplifier 

Ένα ακόμη αριστούργημα του μινιμαλισμού αλλά και του product design αποτελεί ο ενισχυτής του Koichi Futatsumata. Αμφισβητώντας τη σχεδιαστική πολυπλοκότητα των παραδοσιακών ενισχυτών, ο Futatsumata σχεδίασε ένα κομψό μεταλλικό κουτί με δύο μεγάλες λυχνίες στο πάνω μέρος και 2 μεγάλα κομψά καντράν στο μπροστινό μέρος. Το σχέδιό του προτάθηκε για το βραβείο D&AD το 2011. 

5. Plumen 001 light bulb

 

Ο Samuel Wilkinson επιχείρησε μια διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση στις «ταπεινές» λάμπες και απέσπασε το πολυπόθητο βραβείο D&AD Black Pencil το 2014. Οι γυάλινοι σωλήνες φθορίου περιστρέφονται αρμονικά ο ένας γύρω από τον άλλο δημιουργώντας διαφορετικές σιλουέτες ανάλογα με την οπτική θέασης. Η αισθητική της λάμπας αντισταθμίζεται και από το γεγονός ότι καταναλώνει 80% λιγότερη ενέργεια από μια κανονική λάμπα πυρακτώσεως. 


 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon