Η μαγεία της Αρχιτεκτονικής μέσα από την Αφηρημένη Φωτογραφία

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η Αρχιτεκτονική είναι μια απίστευτα συναρπαστική κατηγορία του design. Η φαινομενικά αδύνατη φυσική της, το παιχνίδι με το φως και οι διάφορες υφές της, συνδυάζονται με έναν μοναδικό τρόπο ώστε να δημιουργήσουν μια αίσθηση φαντασίας και μαγείας.

Η μαγεία της αρχιτεκτονικής τονίζεται και ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν παρουσιάζεται από τον σωστό φωτογράφο. Οι περισσότερες φωτογραφίες κτιρίων από ερασιτέχνες έχουν ως στόχο να μας δείξουν ένα κτίριο από το οποίο έτυχε να περνούν ή μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν συγκριμένα γεγονότα. Η πλειονότητα τέτοιων εικόνων πάσχει από έλλειψη ενδιαφέροντος. Αυτό που δεν γίνεται συχνά κατανοητό, είναι πως η αρχιτεκτονική φωτογραφία είναι ένας τομέας που παρουσιάζει μεγάλο εικαστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Χρειάζεται μελέτη και ανεπτυγμένη αίσθηση της σύνθεσης και της γεωμετρίας ώστε να κατανοήσουμε και να αποτυπώσουμε το αισθητικό περιεχόμενο ενός κτιρίου ή ενός εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι και οπτικά στοιχεία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο φωτογράφος, μιας και τα περισσότερα κτίρια υπάρχουν για να εξυπηρετούν ορισμένο σκοπό. Η βασική προσέγγιση στην απεικόνιση ενός κτιρίου είναι να το θεωρήσουμε ως μία μορφή πορτραίτου. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, η απόπειρα απόδοσης του χαρακτήρα ενός χώρου είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στις τελικές φωτογραφίες. Ο στόχος λοιπόν, δεν είναι η απλή αποτύπωση του κτιρίου, αλλά οι μεταγενέστεροι παρατηρητές της εικόνας να νιώσουν αισθητική συγκίνηση. 

Πέντε απλά βήματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που φωτογραφίζατε τα κτίρια μέχρι στιγμής και να σας δώσουν έμπνευση για πιο αφαιρετικές αρχιτεκτονικές φωτογραφίες. 

Βήμα 1ο

Βρείτε την φαντασία!

Όταν πλησιάζετε ένα κτίριο, προσπαθήστε να βρείτε την γραμμή που κάνει την πραγματικότητα του κτιρίου να μοιάζει αδύνατη. Βρείτε το κάδρο που μέσα από τις σκληρές γραμμές του κτιρίου θα σας δώσει την ψευδαίσθηση ότι το κτίριο είναι τεράστιο και συνεχίζει για πάντα. 

Βήμα 2ο

Συμμετρία

Η ιδέα ότι η συμμετρία είναι όμορφη δεν είναι εύκολα αμφισβητήσιμη. Στην αρχιτεκτονική φωτογραφία ο πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσεις, είναι να βρεις τις συμμετρικές πτυχές της. Βρείτε ένα επαναλαμβανόμενο συμμετρικό μοτίβο, φωτογραφίστε το και μετά θα έχετε τη δυνατότητα για ένα μεγάλο πλάνο. 

 Βήμα 3ο

Κοιτάξτε ψηλά

Κάθε φορά που είστε αντιμέτωποι με ένα ψηλό κτίριο, προσπαθήστε να τραβήξετε την φωτογραφία από κάτω κοιτώντας κατευθείαν πάνω. Φροντίστε να ρυθμίσετε το ISO και το διάφραγμα σας, έτσι ώστε να μην καούν οι λεπτομέρειες. Συχνά είναι η υφή και το δράμα σε αυτό το θολό φόντο που πραγματικά κάνει την φωτογραφία. 

Βήμα 4ο

Στρίψτε την κάμερα 

Όταν τραβάτε οποιαδήποτε είδος αφηρημένης φωτογραφίας, αντισταθείτε στην τάση να τοποθετήσετε την κάμερα σας στη θέση μιας τυπικής λήψης. Αντιθέτως, εξερευνήστε κάθε γωνία και περιστροφή της κάμερας.

Βήμα 5ο

Το φώς είναι τα πάντα 

Όποτε έχετε τη δυνατότητα, γυρίστε ξανά στο κτίριο που σας ενδιέφερε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα να δείτε τον ήλιο να παίζει πάνω στην επιφάνεια του κτιρίου και να δημιουργεί ενδιαφέροντα σχήματα και όγκους. Οι σκιές θα αναδείξουν αμέσως την γενική δομή του κτιρίου, ενώ το φώς αποκαλύπτει την υφή και τις επιμέρους λεπτομέρειες. 


Παραδείγματα Αφηρημένης Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας

 


 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon