Fashion Facts #19

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Της Ελισάβετ Φάκου

Το να σε δουν να φοράς μαγιώ θεωρούνταν πολύ σκανδαλιστικό τον 18ο και 19ο αιώνα και κάπως έτσι προέκυψε η δημιουργία των bathing machines (μηχανή μπάνιου) που στην ουσία ήταν μια ξύλινη άμαξα με οροφή. Το bathing machine φτιάχτηκε για να περιορίζει τον χρόνο που οι γυναίκες θα κυκλοφορούσαν με μαγιώ στην παραλία.

Οι γυναίκες κολυμβήτριες κλείνονταν στο ξύλινο κουτί με τα ρούχα τους, αλλάζαν και φορούσαν τα μαγιώ τους μέχρι η άμαξα να τους οδηγήσει μέσα στο νερό, άνοιγαν την πόρτα και πέφταν γρήγορα στο νερό για να αποφύγουν τα αδιάκριτα βλέματα.

Το 1750, που αυτές οι μηχανές άρχιζαν να κατακλύζουν τις ακτές της Ευρώπης, ήταν ακόμα πολύ συνηθισμένο ο κόσμος να κολυμπάει γυμνός, γι’αυτό και η άμαξα ήταν τόσο πολύτιμη στο να διατηρήσει την σεμνότητα των γυναικών της εποχής. Μετά όμως την δημιουργία των πρώτων μαγιώ η συγκεκριμένη μηχανή χρησιμοποιούνταν μόνο σαν μέσω για τη διατήρηση της κόσμιας αμφίεσης. Όσο η χρήση της ξύλινης μηχανής μπάνιου άρχισε να μειώνεται στις αρχές του 1900 τα bathing machines μένανε ανεκμετάλλευτα στις παραλίες και έτσι γεννήθηκε η μοντέρνα έννοια του παραβάν παραλίας.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon