2o Φεστιβάλ Κόμικς στον Συνδετήρα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το τριήμερο 24, 25 και 26 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Συνδετήρα, το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς που διοργανώνει η Ομάδα ΣΠΛΑΤΣ με κεντρικό θέμα «Τα φανζίν».

Ποια είναι η ομάδα ΣΠΛΑΤΣ

Είμαστε ένα σύνολο ατόμων που αγαπά το κόμικ και προσπαθεί να το προάγει σαν μέσω έκφρασης μέσα στην δύσκολη συγκυρία που περνάμε αυτόν τον καιρό. Μέσα στις δραστηριότητες μας είναι η έκδοση ενός περιοδικού fanzine που ονομάζεται ΣΠΛΑΤΣ με ιστορίες κόμικς σχεδιασμένες από νέους καλλιτέχνες. Όταν ξεκινήσαμε να οργανώνουμε το περιοδικό δεν φανταζόμαστε ποτέ την απήχηση που θα είχε είτε στον χώρο της Πάτρας είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων σε όλη την Ελλάδα.

Τι να περιγράψω όταν οι συμμετοχές εμπλουτίστηκαν και με συμμετοχές από την Ιταλία και την Ισπανία. Την ανάγκη ύπαρξης του φεστιβάλ την καθόρισαν και οι συμμετοχές που είχαμε στα κοινωνικά δίκτυα όπου οι ψηφιακοί φίλοι μας έγιναν http://comixing.blogspot.gr/ τα “κοιτάγματα” 60.000. Αυτό λοιπόν μας ώθησε να προχωρήσουμε και πιο πέρα και οργανώσουμε το φεστιβάλ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να έρθουν σε επαφή αυτά τα νέα παιδιά και γνωριστούν μεταξύ τους ή ακόμα και να συνεργαστούν. Αυτός είναι ο επόμενος σκοπός μας με διάφορες μικρές δράσεις καθ όλη την διάρκεια του χρόνου μετά το φεστιβάλ.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΙΚ

Γιατί το κόμικ είναι μορφή τέχνης που με χιούμορ και αυτοσαρκασμό μπορεί να καταγγείλει, να κοροϊδέψει, να διδάξει. Γιατί έχει φανατικό και συνειδητοποιημένο κοινό κάθε ηλικίας. Γιατί από τη φύση του είναι ανυπότακτο, από τη δημιουργία μέχρι την ανάγνωσή του. Και εν πάση περιπτώσει γιατί αυτό μας αρέσει να διαβάζουμε και να φτιάχνουμε.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Γιατί θα είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στην πόλη-μοναδικό στο είδος του. Γιατί θα αναδειχτεί μια μορφή τέχνης και έκφρασης που στην Πάτρα δεν είχε μέχρι τώρα ισχυρή δημόσια παρουσία. Γιατί θα φέρει κόσμο στην πόλη, θα γνωρίσει και θα συσπειρώσει ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα. Και ελπίζουμε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερη έκφραση, κριτική, σκέψη και δημιουργία.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ:

Τελευταία ζούμε σε περίεργους καιρούς. Ο όρος κρίση αποτελεί βασικό στοιχείο του καθημερινού λεξιλογίου όλων μας. Ξεκίνησε απασχολώντας μας οικονομικά και επεκτάθηκε σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Πλέον επηρεάζει την ψυχολογία μας. Όλοι έχουν να πουν κάτι, αλλά είναι λίγοι αυτοί που έχουν τα μέσα να το επικοινωνήσουν. Αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε λύσεις γιατί είναι ανάγκη να μπορούμε να πούμε δύο κουβέντες στον διπλανό μας. Το κόμικς σαν μέσο επικοινωνίας με την συνεργασία εικόνας και κειμένου ίσως να είναι μια λύση. Ειδικά τα φανζιν (χαμηλού κόστους αυτοεκδόσεις) σου δίνει την δυνατότητα να πεις αυτό που σε απασχολεί. Το σχεδιάζεις μόνος σου, το εκδίδεις (έστω και με φωτοτυπίες) το συρράπτεις και το μοιράζεις χέρι με χέρι μεταφέροντας την ιδέα σου. Εδώ έρχεται η ομάδα Σπλατς να βοηθήσει στην δημιουργία αυτού του σκοπού.

Στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ η πρώτη δράση είναι ανοιχτό σεμινάριο-δωρεάν με τίτλο πως δημιουργούμε ένα φανζίν.

Η δράση ξεκινά με ενημέρωση του τι είναι το φανζιν και μια ιστορική αναδρομή στον Ελληνικό χώρο, την συγγραφή της ιδέας-υπόθεσης ,τον σχεδιασμό ως την έκδοση και την διανομή του τελικού αποτελέσματος, του ολοκληρωμένου περιοδικού.

Το περιοδικό που θα προκύψει από το σεμινάριο θα το εκδώσει η ομάδα Σπλατς και θα το διανείμει δωρεάν στην πόλη μας.

Το προσδοκώμενο ηλικιακό κοινό είναι από 15-60 χρόνων.

Στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ κόμικ Πάτρας θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά με τελικό στόχο τη δημιουργία του δικού τους περιοδικού φανζίν. Με ερέθισμα τις Αόρατες Πόλεις του Ιταλο Καλβίνο, και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με στοιχεία του βιβλίου και θα γνωρίσουν κάποιες από τις πόλεις του.

Μέσα από τη βιωματική δράση θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε αυτές, να γνωρίσουν τους κατοίκους τους, ακόμη και να δημιουργήσουν τη δική τους φανταστική πόλη, βγαλμένη από τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Στο τέλος θα δοθούν υλικά στα παιδιά, ώστε να σχεδιάσουν τις ιστορίες που έζησαν, τις εικόνες που είδαν και τις πόλεις που προέκυψαν απ' το παιχνίδι τους.

Ημέρες εργαστηρίων: Σάββατο και Κυριακή ώρα έναρξης: 11.00 διάρκεια 2.30 ώρες ηλικίες: 6 ετών και πάνω.
https://www.facebook.com/comixing.aggelopoulos

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα Splats μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:
https://www.facebook.com/splats.fanzine

Το περσινό φεστιβάλ κόμικς 2014 είχε θέμα «Oh superhero,where are you?».

Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου
Είσοδος Ελεύθερη
Συνδετήρας, Αλ. Υψηλάντου 146, Πάτρα

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon