"Άχρονο Σώμα": Εργαστήριο σύγχρονου χορού-χοροθεάτρου στο θέατρο act

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το θέατρο act και ο χορογράφος-χορευτής Νίκος Λυμπεράτος συνεργάζονται για την δημιουργία ενός εργαστηρίου σύγχρονου χορού-χοροθεάτρου για ενήλικες άνω των 65 ετών, με τίτλο ‘άχρονο σώμα’.

Το εργαστήριο επιχειρεί  συνειδητά να δώσει χώρο και ερεθίσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που τόσο έχει περιθωριοποιηθεί από την ελληνική κοινωνία, εν-σωματώνοντας το σύγχρονο χορό στο μεγαλύτερο ηλικιακά σώμα. Ζούμε σε μια εποχή που διαρκώς και εσφαλμένα προβάλλει και επιδοκιμάζει τη νεότητα, και παροπλίζει τους ηλικιωμένους. Η δημιουργικότητα και η φαντασία δεν έχουν ηλικία, όπως και ο χορός. Οι άνθρωποι στις μεγάλες ηλικίες αφενός μεν πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες από την κοινωνία, αφετέρου διαθέτουν μια πείρα ζωής και ποιότητες που συχνά μένουν ανεκμετάλλευτες.

Σημαντικοί χορογράφοι όπως η Pina Bausch  και ο Wayne McGregor, ομάδες χορού όπως το NederlandsDancetheater και η ομάδα Company of Elders, και θέατρα όπως το Sadler’s Wells του Λονδίνου, έχουν δημιουργήσει παραστάσεις η διατηρούν σταθερά ομάδες ανάλογων ηλικιών.

Το εργαστήριο μέσα από μια σειρά συναντήσεων-μαθημάτων, σκοπεύει στην εισαγωγή της τέχνης του χορού τόσο σαν ερευνητική-εκπαιδευτική διαδικασία, φέρνοντας τους συμμετέχοντες σε μια νέα σχέση με το σώμα και τις δυνατότητες κίνησης και έκφρασης, όσο και σαν καλλιτεχνική, από το στάδιο της τεχνικής εκπαίδευσης έως αυτό της παράστασης και της ανάλυσης-εκτίμησης. Θα αναπτυχθεί η κριτική γλώσσα, και θα συζητηθεί και εκτιμηθεί η αναγκαιότητα και ο σκοπός της τέχνης στη σημερινή κοινωνία και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με αυτή.

Το εγχείρημα έχει τα χαρακτηριστικά της μεθόδου project δίνοντας έμφαση στη διαδικασία-έρευνα, και ενδέχεται να εμπλουτιστεί με ομιλίες, προβολές, διάδραση με καλλιτέχνες από άλλους τομείς, κλπ.

Πληροφορίες – συμμετοχές:

Το εργαστήριο θα συγκροτηθεί από μια ομάδα 10-12 ατόμων, και θα ολοκληρωθεί για φέτος, τον Μάιο 2015, με την τελική παράσταση. Ενδιάμεσα θα υπάρξουν άτυπες παρουσιάσεις.

Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα γίνονται στο θέατρο act (Γεροκωστοπούλου 65) ,

Κάθε: Δευτέρα - Πέμπτη 17.00-19.00

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου
Θα υπάρξει μια συμβολική συνδρομή των συμμετεχόντων για τις ανάγκες του εργαστηρίου.

Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι  ο Νίκος Λυμπεράτος. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται για αιτήσεις και πληροφορίες στο θέατρο act και στα τηλέφωνα  6936-122263 και 6938-448180.

Οι ακριβείς ημερομηνίες για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα ανακοινωθούν σύντομα.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νίκος Λυμπεράτος  σπούδασε φυσική αγωγή και αθλητισμό στο Παν/μιο Αθήνας, χορό στο Roehampton University, θέατρο στη σχολή του Άκη Δαβή, και ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright στο στούντιο της Trisha Brown DanceCompany στη Νέα Υόρκη. Επίσης είναι δάσκαλος Yoga και Pilates. Ερευνά, ασκεί και διδάσκει διάφορες πρακτικές κίνησης σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικά είδη κοινού. Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού Ανάλια, Κινητήρας, 14ηΜέρα, Σχεδία, Λίλλης Βελλισαρίου, Παρουσία, κ.α. και με χορογράφους όπως η Μαίρη Τσούτη, η Μαρία Αγγέλου, η Αντιγόνη Γύρα, κ.α. Έχει   συνεργαστεί στο θέατρο σαν κινησιολογος και ηθοποιός με τις θεατρικές ομάδες Βιομηχανική, Μηχανή Τέχνης και Adult Theatre. Έχει χορέψει και παρουσιάσει  χορογραφική του δουλειά στο φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων. Το 2006 χορογράφησε για την Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ το 2007 σκηνοθέτησε μαζί με την Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου και χορογράφησε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δελφών. Συμμετείχε ακόμη στα διεθνή φεστιβάλ Αθηνών, Πάτρας, Biennale Ιταλίας, Χορού Θεσσαλονίκης. Με σημαντικούς δασκάλους μελέτησε τεχνικές release, αυτοσχεδιασμό, contact improvisation, partnering, composition, παραγωγή φωνής, Alexander, Feldenkrais, Body mind centering, Thai yoga massage, καθώς και τεχνικές διαλογισμού. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του είναι επηρεασμένη από τη μελέτη της μεθόδου Axis Syllabus. Το ενδιαφέρον του εστιάζει στην καλλιτεχνική, όσο και  εκπαιδευτική-θεραπευτική διάσταση της κίνησης, πιστεύοντας στην ισορροπία της ολοκληρωτικής εφαρμογής της. Το 2010  μαζί με τη χορογράφο Μαρία Αγγέλου δημιούργησε το Χώρο Τέχνης 14η Μέρα στην Αθήνα, στον οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται.

θέατρο act | Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα |

τ: 2610272037, 6936122263 | act-theater.gr

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon