"Το Σκυλί του Ωρίωνα" στο θέατρο act

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το θέατρο act και η Εταιρία θεάτρου «Θέρος» παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Το Σκυλί του Ωρίωνα» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Εληνικιώτη.

Μετά από 18 sold-out παραστάσεις στην Αθήνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου η παράσταση ανεβαίνει στην Πάτρα για 4 μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 6  και Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 19:00 και στις 21:30

Λίγα λόγια για την παράσταση:

«Τι είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει, που να μπορεί να τον κάνει κάτι άλλο από αυτό που ήταν...»

Μια παράξενη υπόθεση εξαφάνισης. Έξι άνθρωποι και οι ζωές τους. Μια παράδοξη συνάντηση που θα τους αλλάξει όλους ριζικά. Ένα ζευγάρι που ερωτεύτηκε πολύ και οι ζωές τους χωρίστηκαν, ένα αντρόγυνο που επιβιώνει μέσα στις επιλογές του, μια τραγουδίστρια που πιστεύει στο απίθανο κι ένας νεαρός άντρας που ζει από κεκτημένη ταχύτητα. Όλοι βρίσκονται κατά λάθoς κοντά ο ένας στον άλλον και συνθέτουν μια νέα ιστορία.

Στο σκυλί του Ωρίωνα, άνθρωποι, που είναι αυτό που είναι, περιμένουν να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Μουσική: May Roosevelt
Κοστούμια: Νικολέτα Παναγιώτου
Σκηνική εγκατάσταση - Φωτογραφίες : Φαίδρα Χάρδα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νικολοβγένη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Καπενής, Μαρία Μαμούρη, Ελένη Ορνεράκη, Στέφανος Παπατρέχας, Φάνης Παυλόπουλος, Μαίρη Χάγια.
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος»

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 19:00 και 21:30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12€ και 8€ (μειωμένο)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 6936122263, 2610272037
www.act-theater.gr

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

tout ira bien là, le vent nous portera
Για όσους έχουν την τύχη να το ξέρουν, κάποιες ήρεμες νύχτες, τέλη καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου, στην παραλία της Αγιάς Φωτιάς στη Χίο, συμβαίνουν παράξενα πράγματα στην καρδιά και στο μυαλό του άνθρωπου. Εκεί γράφτηκε το σκυλί του Ωρίωνα. Σε απόλυτη απομόνωση. Με τις μυρωδιές του χώματος και των σκίνων, με τους ήχους των κυμάτων που έρχονται από μακριά και με όλους τους αστερισμούς πάνω απ’ το κεφάλι – τον Σκορπιό που δύει, τον Υδροχόο που μεσουρανεί, τις Πλειάδες που ανατέλλουν, τον Βετελγόζη και τον Σείριο που ακολουθούν – να θέτουν κάποια πολύ σοβαρά και πολύ αναπάντητα ερωτήματα:

Τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει. Πόσα θυσιάζουμε για τον έρωτα ή για την ευτυχία ή για το όνειρο. Ποιες πράξεις και ποιές παραλείψεις χωρίζουν το «ποτέ πια» από το «για πάντα» και το «μαζί» από το «χώρια». Και στα θαύματα; Πιστεύει κανείς στα θαύματα;

Όλο και κάποιος θα πιστεύει.

___

(Μπορούμε μόνο ή να κάνουμε παιδιά ή να αφηγούμαστε τις ιστορίες μας. Για τότε που ο έρωτας ήταν μια νυχτερινή βόλτα με μοτοσυκλέτα στην Αμοργό ή ένα πρωινό ξύπνημα με παγωτό στη Σέριφο. Και για μετά που έγινε μια στιγμή ακινησίας σε κάποιο σουπερμάρκετ ψυχρό της Ευρώπης. Μπορούμε μόνο να τις λέμε στους φίλους μας, να τις διαβάζουν οι αναγνώστες μας, να τις βλέπουν σιωπηλοί και σκοτεινοί οι θεατές μας. Με αλήθεια να τις λέμε. Από τη βάση της κοιλιάς μας. Από εκεί που πηγάζει το μέσα μας μαύρο υλικό επί του οποίου χορεύουν πεταλούδες ή κάποια άλλα πλάσματα μυθικά που μπορεί κάποτε να ήταν άνθρωποι.

Μόνο αυτά μπορούμε να κάνουμε με τον έρωτα˙ κι όλα τα υπόλοιπα θα τα πάει ο άνεμος εκεί που είναι να τα πάει).

Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Το σκυλί του Ωρίωνα, Νοέμβριος 2014

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Είναι άγριο να περνάς μέσα από τους ανθρώπους καλύτερα από δίπλα τους γιατί το δίπλα μας είναι η ζωή, το δίπλα μας είναι η ζωή, το μέσα μας  ο θάνατος»

Βύρων Λεοντάρης

Μια γυναίκα απομακρύνεται, ένας άντρας εξαφανίζεται, ένα σκυλάδικο χωράει μέσα του ολόκληρο το ουράνιο στερέωμα. Ένα ζευγάρι που ερωτεύτηκε πολύ και οι ζωές τους χωρίστηκαν, ένα αντρόγυνο που επιβιώνει μέσα στις επιλογές του, μια τραγουδίστρια που πιστεύει στο απίθανο κι ένας νεαρός άντρας που ζει από κεκτημένη ταχύτητα: φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες που τις παρέσυρε ο άνεμος και βρέθηκαν κατά λάθος κοντά η μια στην άλλη, για να συνθέσουν μια νέα ιστορία.

 Το σκυλί του Ωρίωνα είναι η στιγμή η τόσο συγκεκριμένη, που καθίσταται άχρονη. Είναι η ανθρώπινη ιστορία που προετοιμάζεται για να γίνει Μυθολογία. Είναι ο Έρως ο υπερπόντιος ο λυσιμελής που θα μας καταστερίσει. Είναι μια παρανοημένη λογική, ορισμένη να φοβάται την τρέλα. Στο σκυλί του Ωρίωνα, άνθρωποι, που είναι αυτό που είναι, περιμένουν να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι. Κάποιοι απ' αυτούς κρατιούνται απ' τη ζωή και πάνε, κάποιοι άλλοι αφήνονται στην ποίηση και ρέουν.

Άνθρωποι και οι «ασήμαντες μικρές αποκαλύψεις» τους. Αυτός που είδε το Σείριο να τραγουδάει σε μπουζουξίδικο, αυτή που χώρεσε μια αγάπη σε ένα κουτί παπουτσιών, αυτή που ήθελε και δεν μπορούσε, αυτός που ψιθυρίζει "Cupresus sempervirens" σαν να προσεύχεται, αυτή που είδε και πίστεψε, ο Rigel, η Ελβίρα του Μοντιλιάνι, μια μάνα, ο Πύραμος και η Θίσβη, τα δέντρα,  ο Ωρίωνας, ένα ψυγείο κι ένας φούρνος, κι άλλα δέντρα, η ηχώ από φωνές που κάποτε μίλησαν, ο απόηχος από βλέμματα που κάποτε διασταυρώθηκαν: τελείες που αν τις ενώσεις, δείχνουν τη διαδρομή προς τα εκεί που όλα είναι πιθανά και αιώνια.

Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Το σκυλί του Ωρίωνα, Νοέμβριος 2014

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon