Ο Daido Moriyama και οι αιώνιες αντιφάσεις του

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο  γεννημένος στην Osaka  (1938) Ιάπωνας  Daido Moriyama είχε πάντα μια μοναδική ικανότητα να γοητεύει τον κόσμο και ταυτόχρονα να τραβάει την προσοχή νέων φωτογράφων. Αν κάποιος μελετήσει την πληθώρα των φωτογραφιών του θα διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο ήταν απόλυτα λογικό καθώς δεν φοβόταν να δοκιμάσει διαφορετικές προσεγγίσεις και  θεματική στις φωτογραφίες του. Η αιτία για αυτό ίσως και να ήταν η χρονική περίοδος στην οποία κλήθηκε να δημιουργήσει, καθώς από τα νεανικά του χρόνια υπήρξε μάρτυρας των  θεαματικών αλλαγών που μεταμόρφωσαν την μεταπολεμική Ιαπωνία.

Αυτός ο παραγωγικότατος φωτογράφος κατάφερε με μια  μικρή αυτόματη μηχανή χειρός  να μας μεταφέρει τις πολιτιστικές αντιφάσεις των παλαιών παραδόσεων, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και σήμερα, σε μια κοινωνία η οποία εκσυγχρονίζεται με απίστευτους ρυθμούς. Μέσω μιας χαλαρής αισθητικής,  αλλά πάντα με την  ισχυρή και αποφασιστική του άποψη, μας εκθέτει την  σκληρή και ακατέργαστη εικόνα της ζωής στην  πόλη και το χάος της καθημερινής ύπαρξης. Οι «κόσμοι» του είναι περίεργοι,  γεμάτοι ασυνήθιστους  χαρακτήρες, ενώ οι λήψεις του κινούνται ανάμεσα  στο απατηλό και το πραγματικό.

Ο Daido Moriyama, αυτός ο περίεργα λαμπερός 76 χρονος,  καταφέρνει ακόμα και σήμερα να συγκινεί με τις τολμηρές και τραχείς εικόνες του που αποπνέουν την μελαγχολική ομορφιά της ζωής.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon