Παρουσίαση του μυθιστορήματος "Νίκη" του Χρήστου Χωμενίδη στο Λιθογραφείον

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η ομάδα πολιτισμού AREA 51, το βιβλιοπωλείο ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ  σας προσκαλούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στις 8 το βράδυ στο Θέατρο ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Χωμενίδη, "Νίκη".

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Δημήτρης Τουλιάτος, συντονιστής της ομάδας πολιτισμού AREA 51 και υπεύθυνος του Θεάτρου ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ.

Το καινούργιο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη έχει ως τίτλο το πιο αγαπημένο όνομα για τον ίδιο τον συγγραφέα: Νίκη. Ενα γυναικείο όνομα – σίγουρα το όνομα της μητέρας του, αλλά όχι μόνο.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Χωμενίδης: «Η Νίκη Αρμάου είναι βασισμένη στη μάνα μου, Νίκη Νεφελούδη. Η Νίκη Αρμάου όμως είναι μυθιστορηματικό πρόσωπο. Το ίδιο συμβαίνει με όλους όσοι παρελαύνουν στις σελίδες του παρόντος βιβλίου. Αποτελούν τις αντανακλάσεις ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν και έδρασαν στ’ αλήθεια, σε έναν κόσμο μυθοπλασίας.

Ως συγγραφέας, μένω πιστός όχι στο γράμμα αλλά στο πνεύμα της ιστορίας του καθενός. Και της Ιστορίας. Ανασυνθέτω τα γεγονότα, αυθαιρετώντας ενίοτε καλλιτεχνικά, με τη φιλοδοξία να φτάσω μέχρι το μεδούλι τους. Να ανακαλύψω τη βαθιά ουσία τους. Και αγωνιώ, από την αρχή έως το τέλος, να μην υποτιμήσω και να μην αδικήσω κανέναν».

Η «Νίκη» του Χωμενίδη όμως είναι και ένα ταξίδι στην ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας,

Τα πρόσωπα και τα πράγματα στο ΚΚΕ πριν και μετά την επέμβαση της Γ΄ Διεθνούς που έφερε στην αρχηγία του κόμματος τον Νίκο Ζαχαριάδη, το καθεστώς του Μεταξά, την Εθνική Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τις διώξεις για τον κόσμο της Αριστεράς. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα της ιστορίας περνούν μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος: και ο Μεταξάς, και ο Ζαχαριάδης, αλλά και ο Πέτρος Κόκκαλης, ο πατέρας του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Πρόκειται δηλαδή και για ένα πολιτικό μυθιστόρημα, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας που δεν μπορεί και δεν θέλει επ΄ουδένι να απολέσει την πολιτική του ταυτότητα και οικογενειακή ιστορία.

Στο πρόσωπο του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη συναντιούνται τα δύο ιστορικά ρεύματα του εργατικού κινήματος του 20ού αιώνα. Είναι εγγονός του Βασίλη Νεφελούδη (Νο 2 για πολλά χρόνια του ΚΚΕ) και του εκτελεσμένου από τους Γερμανούς Χρήστου Χωμενίδη, ηγέτη του μικρού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.

Και αυτό γιατί ο συγγραφέας πιστεύει πως «για να απελευθερωθείς από το παρελθόν, πρέπει να το μάθεις».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Γωνιά του Βιβλίου, Παπαχρήστου.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon