Η εικαστικός Ευγενία Λώλη μιλάει στο Presspop

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Διαστημικά ταξίδια με ενδιάμεσες στάσεις το σαλόνι κάποιου σπιτιού, προσωπικότητες της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας και παθιασμένα φιλιά συνθέτουν το μωσαϊκό της φαντασίας της εικαστικού Ευγενίας Λώλη. Όλα αυτά αποκτούν υπόσταση μέσω εκπληκτικών ψηφιακών κολάζ.

Η δημιουργός τους μιλάει στο Presspop για τη μέχρι τώρα πορεία της στο χώρο, τις επιρροές και τις φιλοδοξίες της.

 

Θέλεις να μας μιλήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία σου;

Ξεκίνησα το κολάζ το 2012. Προηγουμένως, έκανα μουσικά βίντεο για διάφορες τοπικές μπάντες. Όλα ξεκίνησαν όταν δημιούργησα ένα βίντεοκλιπ που συνδύασε και τα δύο. Μέσα σε 3-4 μήνες ,η δουλειά μου είχε κυκλοφορήσει και εγώ είχα κάποια αναγνώριση. Δεδομένου ότι είχα περισσότερη επιτυχία με τα κολάζ παρά με τη παραγωγή βίντεο, γρήγορα κατέληξα στο κολάζ. Τα σχέδια μου από εδώ και πέρα είναι να ενσωματώσω περισσότερα χειροποίητα illustrations, αντί για κολάζ.

Πως πήρες την απόφαση να αφήσεις την προηγούμενη καριέρα σου και να αφοσιωθείς στην τέχνη;

Αρχικά ήμουν προγραμματιστής υπολογιστών και αργότερα ασχολήθηκα με επιτυχία και με τη δημοσιογραφία γύρω από την τεχνολογία. Ποικίλοι λόγοι, συν ένα πρόβλημα υγείας (το οποίο μετέπειτα κατάφερα να ξεπεράσω) με οδήγησαν στο να δημιουργώ από το σπίτι. Από παιδί στη Πρέβεζα ήθελα να ασχοληθώ με τη τέχνη, αλλά γρήγορα αποφάσισα να μεταπηδήσω στους υπολογιστές επειδή φοβόμουν την “ψάθα” όπως μου έλεγαν οι γονείς μου!

Πλανήτες και γαλαξίες, ελληνική μυθολογία, φυσική καταστροφή, αστικά τοπία, σύγχρονη μορφή ζωής, vintage αισθητική και παραδοσιακός σουρεαλισμός. Μερικά από τα θέματα που μπορεί κάποιος να συναντήσει παρατηρώντας τα κολάζ σου. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της έμπνευσής σου;

Όλα αυτά αποτελούν θέματα του σύγχρονου vintage τοπίου των κολάζ. Υποθέτω πως απλώς ακολουθώ τη σύγχρονη τάση! Σήμερα ζούμε στη χρυσή εποχή του κολάζ, και αυτά φαίνεται να είναι τα πιο νορμάλ θέματα τις περισσότερες φορές. Άλλοι εξαιρετικοί αντίστοιχοι καλλιτέχνες που μπορείτε να συναντήσετε είναι οι David Delruelle, Cur3es, Bryan Olson, Hugo Barros, Beth Hoeckel, Ben Giles κ.α. Μία ακόμα κύρια έμπνευση για μένα τελευταία αποτελεί και η πνευματικότητα.

Ποιες ανησυχίες περνάς μέσα από τις δημιουργίες σου? Περιέχουν κάποια κοινωνικοπολιτικά μηνύματα;

Αρχικά, πολλά από τα κολάζ μου ήταν κοινωνικοπολιτικά. Δε νομίζω ότι ο κόσμος τα προτιμούσε περισσότερο από τα απλούστερα, χιουμοριστικά τα οποία ενσωμάτωσα αργότερα στη δουλειά μου. Ήταν κάπως αδέξια υποθέτω! Αυτό το καιρό, έχω μια πιο χαλαρή προσέγγιση στα μηνύματα και επικεντρώνομαι σε γενικότερες αισθητικές. Επίσης συνειδητοποίησα ότι δεν θα ήμουν ικανή να αλλάξω απολύτως τίποτα γύρω από το Σύστημα με τη τέχνη μου, οπότε γιατί να σκάω? Δεν είμαι ο τύπος του κοινωνικού μαχητή.

Είναι εμφανές ότι διακατέχεσαι από μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς την απεικόνιση του διαστήματος και τη παρουσία των αvθρώπων μέσα σ'αυτό. Τι συμβολίζει για σένα αυτή η απεραντοσύνη και ποια η θέση του ανθρώπου;

Άρχισα να πιστεύω πριν από ένα χρόνο, μετά από πολλά χρόνια απόλυτου αθεΪσμού. Δεν είμαι ακόμα θρησκευόμενη , απλά τώρα βλέπω τον κόσμο κάπως διαφορετικά (με συνέπεια την αλλαγή στο προσανατολισμό των θεμάτων των κολάζ μου). Τώρα παρατηρώ ότι τα πάντα συνδέονται. Βλέπω τους ανθρώπους και ο,τι άλλο υπάρχει, σαν σπίθες της συμπαντικής συνείδησης.

Υπάρχει στα μελλοντικά σου πλάνα μια επιστροφή στη Ελλάδα συνεχίζοντας από εδώ το έργο σου;

Δεν επιθυμώ να επιστρέψω στην Ελλάδα. Έφυγα στα τέλη του 1996 για την Αγγλία. Έπειτα, παντρεύτηκα και πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντοτε όμως ονειρεύομαι την επιστροφή στο ορεινό χωριό του πατέρα μου στην Ήπειρο, ζώντας εκεί τα τελευταία μου χρόνια με μεγάλη αυτάρκεια. Να έχω μερικές κότες, καθώς και ένα μεγάλο κήπο με λαχανικά. Μάλλον παραείμαι αισιόδοξη! Αν η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίσει έτσι και για τα επόμενα δέκα χρόνια, δε με βλέπω να γυρίζω πίσω. Ακούω ότι γίνεται λόγος να κλείσει το νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Δε πιστεύω ότι είμαι διατεθειμένη να ζω σε ένα μέρος που δεν παρέχει άμεση ιατρική φροντίδα. Άλλες εναλλακτικές χώρες που εξετάζω να μείνω είναι η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Γερμανία ή η Ισλανδία!

Τις δημιουργίες της Ευγενίας Λώλη μπορείτε να τις βρείτε ολοκληρωμένα εδώ, καθώς και στη σελίδα της στο facebook.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon