Berlin Wonderland: Ο καλλιτεχνικός παροξυσμός μετά την πτώση του τείχους

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Στο Mitte -που αποτελεί τον πιο κεντρικό δήμο του Βερολίνου και δημιουργήθηκε από την συγχώνευση περιοχών από το δυτικό αλλά και το ανατολικό μέρος του- καθώς και σε όλη την πόλη του Βερολίνου, αμέσως μετά την πτώση του τείχους οι πολιτιστικές αλλαγές ήρθαν ραγδαία. Η κακοσυντηρημένη ανατολική πλευρά, η οποία είχε αφεθεί παραμελημένη για δεκαετίες από το κουμουνιστικό καθεστώς, θα αποτελούσε πόλο έλξης για εκατοντάδες αναμορφωτές που θα σφυρηλατούσαν έναν νέο και πιο φρέσκο κόσμο. Τα παροπλισμένα επίπεδα μπλοκ, οι εγκαταλελειμμένοι χώροι και κάθε είδους αχρησιμοποίητα ακίνητα, ξεκίνησαν να μετατρέπονται σε δημιουργικούς χώρους. Οι galleries, οι συναυλιακοί χώροι και τα στέκια των καλλιτεχνικών κοινοτήτων, διαμόρφωσαν μια νέα αισθητική σε αυτή την περιοχή, δίνοντάς της έναν πιο μποέμ χαρακτήρα  που στηριζόταν στην πίστη στα ιδανικά της κοινότητας και της συνεχούς  απερίσπαστης  δημιουργίας.

Στο βιβλίο Berlin Wonderland: Wild Years Revisited, 1990–1996 του μουσικού -φωτογράφου Chris Keller και της διοργανώτριας συναυλιών και events Anke Fesel, εμπεριέχονται πάνω από 200 φωτογραφίες (από πληθώρα  φωτογράφων) που αντανακλούν το Βερολίνο εκείνης της εποχής και όλες τις πειραματικές  sub-cultures που ανέλαβαν την δεκαετία του ΄90 να ξαναδώσουν πνοή και να επανεφεύρουν αυτό που αποτελεί σήμερα το Mitte · την πιο καλλιτεχνική περιοχή του Βερολίνου.  

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon