5 δίσκοι για να πάρετε μαζί σας στις καλοκαιρινές διακοπές - μέρος 2ο

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

1. Beach Boys – Pet Sounds [1966, Capitol]

Σχεδόν μισό αιώνα από την κυκλοφορία του, το Pet Sounds παραμένει μια διαχρονική επιλογή με το surf-rock’ n’ roll ύφος που καθιέρωσαν οι Beach Boys να συνδέεται άρηκτα με την καλοκαιρινή διάθεση. Ο ρομαντισμός και το συναίσθημα κυριαρχούν σε ένα δίσκο που αποτυπώνει τις εμπειρίες διαφορετικών γενεών. Τα αδέρφια Wilson στην καλύτερη στιγμή της μεγάλης καριέρας τους ηχογραφούν ένα δίσκο ορόσημο της ποπ κουλτούρας και συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο τις καλοκαιρινές εξορμήσεις.

 

2. Yo La Tengo – Summer Sun [2003, Matador]

Αν ταιριάζει κάτι πολύ καλά στην καλοκαιρινή ραστώνη τότε αυτό είναι σίγουρα η dream pop των Yo La Tengo και πόσο μάλλον ένας δίσκος αφιερωμένος στην καλοκαιρινή λιακάδα. Η γλυκιά μεθυστική ατμόσφαιρα του Summer Sun συνδυάζει επιρροές απο την jazz μέχρι την post-rock και ενδύκνειται για εκείνες τις στιγμές χαλάρωσης που η μουσική των Yo La Tengo μπορεί να συμπληρώσει το κάδρο ενός υπέροχου καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος.

3. Blur – Parklife [1994, SBK Records]

O τρίτος και καλύτερος ίσως δίσκος της μπάντας απο την Αγγλία που σημάδεψε τα ‘90s και την brit pop σκηνή περιέχει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια των καλοκαιρινών πάρτυ. Επειδή το καλοκαίρι συνεπάγεται και ανεβαστική διάθεση, τραγούδια όπως το Girls & Boys, το London Loves αλλά και το ομόνυμο Parklife δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν απο ένα αφιέρωμα σε καλοκαιρινούς δίσκους. Ο υπόλοιπος δίσκος συμπληρώνεται και από ήπιες και χαλαρές στιγμές που φτιάχνουν ένα αρμονικό παζλ λαμπερής και αισιόδοξης ποπ μουσικής.

4. The Radio Dept. - Clinging to a Scheme [2010, Labrador]

To συγκρότημα απο την Σουηδία κοντεύει να κλείσει μια δεκαετία ζωής και πριν από δύο χρόνια έδειξε ότι εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αγάπη που τρέφουν στους Field Mice, στους Boo Radleys αλλά και στους Orange Juice δεν κρύβεται και οι Radio Dept φαίνεται να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι για αυτήν τους την επιλογή. Πατάνε γερά στις επιρροές και τα ακούσματά τους και συνθέτουν εκ νέου τον dream pop ήχο. Το Clinging to a Scheme μέσα απο την ονειρική του ατμόσφαιρα, είναι ένας δίσκος που ταιριάζει στο καλοκαίρι και σε όλες εκείνες τις εμπειρίες που θα ανακαλείς αργότερα στο άκουσμα του.

5. Marvin Gaye – What’s Going On [1971, Motown]

Όταν το 1971 ο Marvin Gaye έφτανε στο ζενίθ της δισκογραφίας του με ένα καθαρά πολιτικοποιημένο δίσκο, που έμεινε στην ιστορία ως ένας απο τους καλύτερους όλων των εποχών, μάλλον δεν φανταζόταν ότι εν έτη 2012 η μουσική του θα ακούγονταν ακόμα επίκαιρη. Ενώ όμως στιχουργικά το What’s Going On έχει μια καθαρή κοινωνικό-πολιτική χροιά (αφορά άλλωστε τα ταραγμένα χρόνια του Ντιτρόιτ), η ζεστή soul και η βελούδινη φωνή του έχουν και ένα καθαρά ερωτικό χαρακτήρα. Είναι λες και ακροβατεί ιδανικά ανάμεσα από δύο συναισθήματα, την καλοκαιρινή ερωτική διάθεση και κοινωνικές συγκυρίες που το καλοκαίρι του 2014 φαντάζουν περισσότερο επίκαιρες απο ποτέ. 

Listen:

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon