The Notwist - Close to the Glass [Sub Pop, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Οι Γερμανοί Notwist είναι μια μπάντα που έχει καθιερωθεί στο εναλλακτικό στερέωμα εδώ και αρκετά χρόνια με μια δισκογραφία που έθεσε τις βάσεις για να συναντηθεί το indie rock με την ηλεκτρονική. Στην συνείδηση του μουσικού κόσμου οι Notwist λογίζονται ως πρωτοπόροι αν και το ξεκίνημα τους ήταν κάπως διαφορετικό. Αν κάποιος ανατρέξει πίσω στην πρώτη τους εμφάνιση θα διαπιστώσει ότι το πρώτο τους άλμπουμ το 1992 ήταν ένας καθαρά punk δίσκος στα όρια του metal. Η ενηλικίωση όμως ήρθε νωρίς, το αμέσως επόμενο πόνημα τους πατούσε σε εναλλακτικά ροκ μονοπάτια ενώ ακολούθησαν δυο άλμπουμ, το 12 του 1995 και το Shrink του 1998, που άρχισαν να έχουν μπόλικα ηλεκτονικά στοιχεία. Οι Notwist πλέον έδειχναν ότι είναι μια ανήσυχη μπάντα που έψαχνε διαρκώς την εξέλιξη.

Αυτή η αναζήτηση έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2002 με το Neon Golden, ένα άλμπουμ που απο πολλούς κατατάσσεται στα καλύτερα της προηγούμενης δεκαετίας (και όχι αδίκως). Πλέον η ταλαντούχα αυτή παρέα μουσικών είχε δημιουργήσει άθελα της την λεγόμενη indietronica, το είδος που έκανε την ποπ να ακουστεί τόσο ωραία ντυμένη με ηλεκτρονικά ατμοσφαιρικά υπόβαθρα. Από τότε αραίωσαν τις κυκλοφορίες τους, κατά πάσα πιθανότητα όντας χορτασμένοι και γεμάτοι δημιουργικά, αφού μέχρι το φετεινό τους δίσκο μεσολάβησε άλλος ένας το 2008. Ακόμα όμως και αν τους είχαμε βγάλει λίγο από το μυαλό μας, μια νέα τους κυκλοφορία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και αυτό γιατί οι Notwist δημιούργησαν μια συναισθηματική σχέση με το κοινό τους, απόρροια του μουσικού τους ύφους.

Το Close to the Glass δεν ήρθε για να εντυπωσιάσει αλλά περισσότερο για να αναθερμάνει αυτήν την σχέση. Φυσικά δεν παρουσιάζεται ίδιο με το παρελθόν και δεν αποτελεί μια βαρετή ανακύκλωση των όσων είχαμε ήδη ακούσει. Συνεχίζουν να δοκιμάζουν πράγματα και να εξελίσσονται αλλιώς αυτό το άλμπουμ δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, κυρίως για τους ίδιους. Αλλού, όπως στο ομώνυμο κομμάτι ή στο Into Another True, θυμίζουν την ηλεκτρονική πειραματική στροφή των Radiohead, ενώ αλλού αφουγκράζονται την κιθαριστική ποπ της εποχής όπως στα Kong και Seven Hour Drive. Το Close to the Glass είναι ένας ηλεκτρονικός ποπ δίσκος, με όμορφες συνθέσεις που σε ταξιδεύουν και μια εξαιρετική παραγωγή. Οι Notwist έχουν προσθέσει στον ήχο τους αρκετά καινούργια πράγματα από όλο το εύρος της σύγχρονης μουσικής, είτε αυτά αφορούν την ηλεκτρονική είτε την κιθαριστική, αλλά παράλληλα διατηρούν το ύφος τους σε επίπεδα που εξακολουθεί να ακούγεται οικείο σε όσους αγαπάνε την μουσική τους. Σίγουρα δεν φέρνει πλέον επανάσταση και σίγουρα δεν θα φτάσει ποτέ το Neon Golden, αλλά θα αποτελέσει μέρος των καλοκαιρινών μας επιλογών και θα συνεχίσει αξιοπρεπέστατα την δισκογραφική ιστορία των Notwist.

Το ακούμε ολόκληρο μέσω spotify:

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #123

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon