5 δίσκοι για να πάρετε μαζί σας στις καλοκαιρινές διακοπές

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

1. The Proper Ornaments – Wooden Head: Πίσω στο 2005 ο κιθαρίστας των Veronica Falls, James Hoare συναντά σε ένα κατάστημα γυναικείων ρούχων τον Αργεντίνο μουσικό Max Clapps και κάπως έτσι, με βάση την κοινή αγάπη για τους Velvet Underground και τους The Beach Boys δημιουργήθηκε το project των The Proper Ornaments. To Wooden Head μας κέρδισε από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις. Και ναι, μπορεί να μην είναι ο δίσκος ορόσημο της χρονιάς αλλά οι συνθέσεις σε συνδυασμό με τις κιθάρες που παραπέμπουν αρκετά στους αγαπημένους Deerhunter αποτελούν σίγουρα εξαιρετική επιλογή για το φετινό καλοκαίρι.

Καλύτερη στιγμή: Stereolab (Φόρος τιμής σε ένα γκρουπ που σημάδεψε όσο λίγα την μουσική pop κουλτούρα.)

2. She Sir – Go Guitars: H αγάπη για τη shoegaze μουσική δεν πρόκειται να πεθάνει έτσι απλά. Απόδειξη οι  Αμερικανοί She Sir από το Austin του Texas. Με ξεκάθαρες επιρροές από τους Felt, τις πιο γλυκές στιγμές των Ride (βλ. Vapour Trail) αλλά και από τους πιο σύγχρονους Wild Nothing του Jack Tatum, οι She Sir με την κυκλοφορία του πρώτου ολοκληρωμένου άλμπουμ τους από την Shelflife Records αποτέλεσαν μία από τις ομορφότερες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς. Τα shoegaze στοιχεία δένουν ιδανικά με τoν ρομαντισμό της dream pop, παραδίδοντάς μας ένα αποτέλεσμα μοναδικό.

Καλύτερη στιγμή: Βitter Bazaar(Προσωπικά, ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχω ακούσει για το 2014.)

3. TV Girl – French Exit: Και αυτή είναι μια κλασική περίπτωση δίσκου,  μετά το πρώτο άκουσμα του οποίου έχεις ήδη φανταστεί τον εαυτό σου στην παραλία ενός νησιού να προσπαθεί και να «παλεύει» μέσα στα κύματα να γεμίσει τις μπαταρίες του για τον χειμώνα που έρχεται. Ξεσηκωτική και ανάλαφρη (με την καλή έννοια) διάθεση καθόλη τη διάρκεια του ντεμπούτου των Αμερικανών TV Girl. To μόνο σίγουρο είναι πως ανυπομονώ να τους πετύχω κάπου live στο άμεσο μέλλον, παρέα ίσως με τους Metronomy ή τους The Go! Team. Κάτι μου λέει ότι η εν λόγω βραδιά θα εξελισσόταν σε ένα μεγάλο πάρτυ.

Καλύτερη στιγμή: Hate yourself

4. The Pains Of Being Pure At Heart – Days Of Abandon: O Kip Berman και η παρέα του μετά από  3 χρόνια απουσίας επιστρέφουν με το Days Of Abandon. Για ακόμη μια φορά έντονα επηρρεασμένοι από τους shoegazers My Bloody Valentine, oι Νεοϋορκέζοι μας παραδίδουν ένα δίσκο που αντικειμενικά μιλώντας δεν διαφέρει και ιδιαίτερα σε σχέση με ό,τι μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά, τα γυναικεία φωνητικά που προστέθηκαν αυτή τη φορά έρχονται να προσδώσουν μια πιο φρέσκια χροιά στις συνθέσεις της  μπάντας. Ένα είναι σίγουρο. Οι Pains εξακολουθούν να αποτέλουν μεγάλη αδυναμία και για το λόγο αυτό ο 3ος κατά σειρά δίσκος τους κερδίζει χωρίς αμφιβολία μια θέση στην καλοκαιρινή μας βαλίτσα.

Καλύτερες στιγμές: Beautiful You, The Asp In My Chest (Ονειρικός επίλογος και ένα κομμάτι που θα ζήλευε και ο Stuart Murdoch των Belle & Sebastian)

5. Morrissey – World Peace Is None Of Your Business: Είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς πρέπει να παραδεχτείς πως κάθε φορά που αποφασίζει να υπογράψει μια νέα προσωπική κυκλοφορία όλα τα φώτα πέφτουν πάνω του και ντόρος δημιουργείται γύρω από το όνομά του. Ο λόγος για τον αγαπημένο μου Moz που 5 χρόνια μετά το μέτριο (ίσως και λιγάκι ανέμπνευστο) Years Of Refusal επιστρέφει με νέο άλμπουμ. Προφανώς οι μέρες δόξας των Viva Hate και Your Arsenal έχουν παρέλθει, όμως το WPINOYB είναι ένας αρκετά καλός δίσκος με δυνατές, έντονες στιγμές και ρομαντισμό, από τον οποίο δεν απουσιάζουν βέβαια και οι πιο αδιάφορες συνθέσεις. Στιχουργικά, καυστικός όπως πάντα, καταπιάνεται για άλλη μια φορά με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που φαίνεται να τον απασχολεί στη δεδομένη φάση της ζωής του. Ο Μoz όμως είναι ο Moz. Απαιτεί την προσοχή και το σεβασμό υπό κάθε συνθήκη και δεν νοούνται σε καμία περίπτωση καλοκαιρινές διακοπές δίχως τη φρέσκια κυκλοφορία του στη βαλίτσα σου.

Καλύτερες στιγμές: Kiss Me A Lot (Προβλέπω ήδη πως θα είναι ένα από τα κομμάτια του δίσκου που θα ακουστούν περισσότερο αυτό το καλοκαίρι), Μountjoy (Υπέροχο κομμάτι που με ταξίδεψε πίσω στις μεγάλες και ένδοξες μέρες του παρελθόντος)

Listen:

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon