Bonne Idee #08: Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες λένε να μάθεις  μια τέχνη, για να ζήσεις και δεν θα σε νοιάζει τίποτα. Οι σημερινοί καιροί βέβαια, μας επιτρέπουν να τα έχουμε όλα στα πόδια μας χωρίς να γνωρίζουμε ούτε καν  τα βασικά.

Πάντα γελάω με τη γιαγιά μου, η οποία είναι ογδόντα ετών και πέρα από τις ψευτογκρίνιες για τα αρθριτικά της, ζει καθημερινά σαν να διανύει την τελευταία ημέρα στη ζωή της. Προχθές επιστρέφαμε από μια οικογενειακή εκδρομή και το μάτι της γιαγιάς μου πήρε ένα κήπο με μια κληματαριά, με καταπράσινα φρέσκα φύλλα.

-Να! Κοίτα κάτι κληματόφυλλα! Αυτά είναι τα  ιδανικά για ντολμαδάκια..
-Να είχαμε μερικά από  δαύτα! Αύριο κιόλας Τάκη (ο παππούς μου) να πας στη λαϊκή να ψάξεις για αμπελόφυλλα ….Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται με τα πάνω και τα κάτω της.
-Τα παλιά τα χρόνια ,οι γυναίκες την περίοδο του χειμώνα ,συνεχίζει η γιαγιά το παραμιλητό της στη θέση του συνοδηγού…, μάζευαν κουρέλια από υφάσματα και παλιόρουχα. Ότι έπεφτε στα χέρια τους το φυλούσαν. Εκείνα τα κουρέλια που λες, τα έκοβαν λωρίδες και τα τύλιγαν με υπομονή σε κουβάρια. Το καλοκαίρι ερχόταν και άνοιγαν το πιο φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού με τον αργαλειό. Μαζεύονταν οι φιλενάδες και έφτιαχναν τις προίκες τους. Χαλιά, τραπεζομάντηλα, κουρελούδες, ριχτάρια και ότι άλλο φανταστείς …
Αμ πως; Τα παίρναμε έτοιμα νομίζεις ;Έπεφτε πολύ δουλειά, αλλά και γέλιο….

Άφησα τη πολυαγαπημένη μου γιαγιά να ονειρεύεται τα νιάτα της και τις χειροτεχνίες και μου ήρθε η φαεινή ιδέα για την κατασκευή μιας κουρελούς.

Στο πι και φι βρήκα ένα παλιό ψιλό-λιωμένο σεντόνι βαμβακερό, το έκοψα σε λωρίδες φάρδους 15 εκατοστών και μήκος όσο είχε το σεντόνι. Μετά τη κάθε λωρίδα την έκοψα σε κομματάκια 2-3 πόντους περίπου σε φάρδος. Για βάση αγοράζουμε πλαστικό πλέγμα (το προστατευτικό που βάζουμε στα μπαλκόνια για τα παιδάκια). Σκοπός μας να γεμίσουμε τα τετραγωνάκια του πλέγματος με τα κουρελάκια. Σε κάθε πλευρά του τετραγώνου δένουμε κόμπο κάθε λωρίδα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα πυκνό χαλάκι. Δεν θα γίνει τσακ μπαμ, αλλά σιγά-σιγά. Μπορεί να σας πάρει μια εβδομάδα έως και ένα μήνα μη σας πω! Εξαρτάται από τον χρόνο που θα του αφιερώνετε. Είναι σαν να κεντάτε με τα χέρια σας, δηλαδή ακόμα πιο εύκολο!

Πάντως όταν το ολοκλήρωσα, ένιωσα πολύ περήφανη! Εντάξει δεν έζησα ούτε στα χρόνια του αργαλειού, ούτε έχω σκοπό να φτιάξω καμιά προίκα, αλλά σίγουρα μαθαίνεις να φτιάχνεις βασικά προϊόντα για το σπίτι και τον εαυτό σου. Κάτι που στις μέρες μας έχει εξαφανιστεί και τελικά το πιο πιθανό είναι πως θα μας χρειαστεί…

Μικρά μυστικά: 
•    Τα υφάσματα που θα βάλουμε, πρέπει να είναι οπωσδήποτε 100% βαμβακερά ή τύπου μακό. Για να μην ξεφτίζει το χαλάκι αργότερα.
•    Το συνηθισμένο μέγεθος για ένα χαλάκι μπάνιου είναι 50Χ70 εκ. Για ένα τέτοιο μέγεθος χρησιμοποίησα ένα υπέρδιπλο σεντόνι και μια μακό μπλούζα. Όλα ήταν παλιά και φθαρμένα.
•   Πλέγματα πλαστικά βρίσκουμε σε μαγαζάκια με εργαλεία και παντός τύπου σιδερικά ή μπογιές. Πολύ οικονομικά (1 ευρώ το μέτρο) σε άσπρο, μπλε και πράσινο.
•    Συνδυάζουμε τα χρώματα βάζοντας ποικιλία υφασμάτων πάντα ίδιας ποιότητας, για να μη ξεχωρίζει άσχημα και φυσικά φτιάχνουμε και σχέδιο αν εξασκηθούμε λίγο!

Καλή επιτυχία!

Μυρτώ Σιλιντζίρη ([email protected])

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon