Baby Guru - Marginalia

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Τρίτος δίσκος είναι το ''Marginalia'' για ένα από τα πιο παραγωγικά ελληνικά συγκροτήματα, τους Baby Guru, που κυκλοφορεί και αυτός από την Inner Ear. Η λέξη 'παραγωγικό συγκρότημα' είναι σχετικά τσακωμένη με τις μπάντες της ημεδαπής, για λόγους που χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και προφανώς δεν χωρούν στο άρθρο για τη παρουσιαση του τελευταίου πονήματος των Baby Guru. Πάντως είναι γεγονός ότι οι Baby Guru κυκλοφορούν φέτος τον τρίτο τους δίσκο, μετά τον ομώνυμο του 2011 και το ''Pieces'' του 2012. Παρακολουθώντας τη δισκογραφική τους πορεία εύκολα γίνονται αντιληπτά κάποια πράγματα για το συγκρότημα τα οποία και αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο φετινό ''Marginalia''. Από την αρχή μας έκαναν σαφές ότι αγαπούν τη ψυχεδελική μουσική των 60ς και το kraut rock των 70ς. Αυτές είναι και οι βασικές παράμετροι του κόσμου των Baby Guru και δεν αλλάζουν με τίποτα. Αυτό που πρόσθεσε το ''Pieces'' είναι η πιο pop προσέγγιση του υλικού τους, κάτι που ισχύει ακόμα πιο έντονα και στο ''Marginalia''. Οι Baby Guru εντάσσονται στο ευρύτερο ρεύμα της νεοψυχεδέλειας, που είναι από τα βασικότερα ρεύματα του σύγχρονου ανεξάρτητου ήχου. Τώρα γιατί όλοι εμείς που γράφουμε για δίσκους, θέλουμε να εντάξουμε κάθε συγκρότημα σε ένα ρεύμα της εποχής, έχει μάλλον να κάνει με τη δική μας διευκόλυνση, αφού έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό στον αναγνώστη που περίπου κινείται μουσικά το συγκρότημα, κάτι που δεν διασφαλίζεται με όλα τα άλλα που θα γράψουμε για το δίσκο.

Το ''Marginalia'' φανερώνει τις αρετές του στον ακροατή από την πρώτη γνωριμία τους. Είναι από τους δίσκους που εξαρχής δηλώνει ότι εδώ υπάρχει ενδιαφέρον. Με τη συνέχιση των ακροάσεων αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το βάθος του κάτι που το κάνει ακόμα πιο απαραίτητο κομμάτι στο puzzle του soundtrack του 2014. Αρχίζει με το groovy ''Especially When'', που θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του περσινού δίσκου των Foxygen, για να ακολουθήσει το ρομαντικό και αιθέριο ''Baby You 're So Weird'', με τα γυναικεία φωνητικά να τονίζουν ακόμα περισσότερο τον ρομαντισμό του. Φτάνοντας στο τρίτο κομμάτι του δίσκου συναντάμε και την μεγαλύτερη έκπληξη. Οι Baby Guru τραγουδούν στα ελληνικά το ''Exegesis'' και βουτούν στην καρδιά των 70ς για το ελληνόφωνο rock. Τότε που καλλιτέχνες όπως ο Σαββόπουλος και ο Ρωμανός έμπλεκαν τη ψυχεδελική folk της δυτικής ακτής των Η.Π.Α. με άρωμα Ελλάδας. Κομμάτι που θέλει τόλμη για να φτιαχτεί και προφανώς οι Baby Guru τη διαθέτουν. Το ομώνυμο κομμάτι είναι υπερβολικά groovy, σίγουρα θα ακουστεί πολύ και θα ξεχωρίζει στα live. Θα μπορούσε να είχε ηχογραφηθεί σαράντα και βάλε χρόνια πίσω και απλώς να ανακαλύπτονταν τώρα σαν ένα από τα εκατοντάδες χαμένα διαμάντια των 60ς, μέσω κάποιας συλλογής. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν γράψει οι Baby Guru. Στο ''Behaviour'' ρίχνουν τους τόνους, δίνοντας σημασία στον ήχο και στις λεπτομέρειες. Η φουτουριστική άποψη των MGMT για τη ψυχεδέλεια έρχεται στο νου με το ''We Need Some Space''. Γνώριμοι ήχοι φιλτραρισμένοι με μία σχεδόν ηλεκτρονική αντίληψη και τα πλήκτρα να κυριαρχούν, δημιουργούν μία μακάρια ατμόσφαιρα που σε κάνουν να ονειρεύσαι την απόλυτη ευτυχία. Μπλιμπλίκια και κρουστά κρατούν το ρυθμό στο ''Two Days Ago'', θυμίζοντας τους Can και το kraut rock εν γένει. To κλειστοφοβικό ''Anticipation'' ξεχωρίζει για την ένταση που αποπνέει, ενώ το ''Most of the Times'' αποτελεί ιδάνική επίλογη για κλείσιμο συνοψίζοντας στα πέντε λεπτά του ολόκληρο τον κόσμο των Baby Guru. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και σε επίπεδο παραγωγής, κάτι που ήταν απολύτως απαραίτητο, μιας και οι Baby Guru χρειάζονται την ανάδειξη κάθε ηχητικής λεπτομέρειας για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα τον δίσκο τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι γενικά έχει ανέβει πολύ το επίπεδο των ελληνικών παραγωγών τον τελευταίο καιρό, κάτι που παλαιότερα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των ελληνικών κυκλοφοριών.

Το ''Magrinalia'' που πιστοποιεί την συνεχώς ανοδική πορεία του συγκροτήματος και έχει όλα τα φόντα να βάλει τους Baby Guru στο διεθνές rock στερέωμα. Έχει δυνατές συνθέσεις, καλή παραγωγή και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες κυκλοφορίες του εξωτερικού. Είναι φρέσκο και εντάσσεται εύκολα στα ακούσματα ενός νέου, είτε αυτός ζει στο ηλιόλουστο Los Angeles, είτε στο βροχερό Λονδίνο, είτε στην Αθήνα της κρίσης. Το αν θα τα καταφέρουν προφανώς και έχει να κάνει και με λόγους που δεν εξαρτώνται μόνο από τους ίδιους.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon