Cheatahs - Cheatahs

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

H περιπέτεια των Cheatahs ξεκίνησε όταν ο Nathan Hewitt αποφάσισε να μετακομίσει από μία μικρή πόλη του Καναδά στο σαφέστατα πιο κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Εκεί αναμείχθηκε με τη τοπική underground σκηνή και σιγά σιγά άρχισε να φτιάχνει το όνομά του. Κυκλοφόρησαν ορισμένα e.p. και το 2013 τα μάζεψαν όλα μαζί στη συλλογή ''Extended Plays''. Η φήμη τους άρχισε να ξεφεύγει από τα τοπικά όρια και φέτος έφτασε η στιγμή για τη κυκλοφορία του πρώτου τους album, που για τίτλο έχει απλά το όνομα της μπάντας. H μουσική των Cheatahs πατάει ευλαβικά στη κιθαριστική παράδοση των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων και πιο συγκεκριμένα στο ρεύμα του shoegaze. Ένας ήχος που τελειοποίησαν οι My Bloody Valentine με το ''Loveless''. Οι Cheatahs προφανώς καταθέτουν με τον πρώτο τους δίσκο τα σέβη τους στη μπάντα του τεράστιου Kevin Shields, ενώ φανερές επιρροές για αυτούς αποτελούν και συγκροτήματα σαν τους Ride και τους Adorable. Με δεδομένο την αναβίωση του shoegaze που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αλλά και την ευθεία επιρροή των My Bloody Valentine, το ντεμπούτο των Cheatahs θα μπορούσε να έχει ηχογραφηθεί οποιαδήποτε χρονιά από το 1991 (τότε κυκλοφόρησε το ''Loveless'') και μετά.

Οι καταιγιστικές κιθάρες και το θορυβώδες feedback αποτελούν τη σημαία των Cheatahs. Ατελείωτα κιθαριστικά κύματα μελωδικού θορύβου γαργαλάνε τα αυτιά, ενώ το συγκρότημα εξερευνά τις δυνατότητες των πεταλιών του προκειμένου να πετύχει τον απόλυτο ήχο. To ''Geographic'' μπαίνει δυναμικά με έναν τεράστιο ήχο που ο όγκος του καταλαμβάνει κάθε εκατοστό του χώρου και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Σε πιάνει από τα μούτρα και σε παραδίδει στο ''Northern Exrosure'', που ακολουθεί, για να σε αποτελειώσει. Κλασσικό indie single από αυτά που έβγαιναν προ εικοσαετίας και έκαναν τους shoegazers να χτυπιούνται, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με τα ατημέλητα τσουλούφια τους. Κάπως  έτσι θα λειτουργήσει και σήμερα με τη μόνη διαφορά ότι κάθε τρίχα στη κόμη των hipsters είναι τοποθετημένη με μαθηματική ακρίβεια. Πιο dreamy δρόμους ακολουθούν στο ''Mission Creep'', αφήνοντας την ατμόσφαιρα να κυριαρχήσει επί των κιθαριστικών ξεσπασμάτων. Το alternative rock των Dinosaur Jr φέρνει στο νου το ''Get Tight'' και το ''The Swan''. Το ''IV'' και το ''Leave To Remain'' αποτυπώνουν με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο γιατί οι My Bloody Valentine είναι οι Velvet Underground της εποχής τους. Μπορεί να μην πούλησαν εκατομμύρια δίσκους, αλλά ο ήχος τους επηρέασε τις επόμενες γενιές όσο κανείς άλλος σύγχρονός τους. Το ''Kenworth'' μας παρεπέμπει στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ride και των My Bloody Valentine (για άλλη μία φορά). To απροσδιορίστου χρόνου shoegaze των Cheatahs βρίσκει άλλη μία εφαρμογή στο Fall, ενώ με το ''Cut The Grass'' φτάνουν τους ενισχυτές και τα πετάλια στα όρια τους.

Οι Cheatahs είναι ένα συγκρότημα που αναβιώνει τον ήχο μίας άλλης εποχής. Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην ίδια κατηγορία με τους Allah-Las και τους Temples, που κινούνται και αυτοί σε κινήματα ανβιώσεων κάποιων μουσικών του παρελθόντος με απόλυτη πιστότητα. Οι Cheatahs επέλεξαν το shoegaze για να εκφραστούν και το κάνουν με σεβασμό και ταυτόχρονα νεανική ενέργεια. Οι άνθρωποι που περίμεναν εικοσιδύο χρόνια για να ακούσουν πέρσι το νέο δίσκο των My Bloody Valentine, μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν και δεύτερο δίσκο για να ενθουσιαστούν.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon