Bonne Idee #05: Μη σε γελάσει ο Μάρτης και χάσεις την ημέρα!

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Μια ανελέητες βροχές, την άλλη ένας πεντάμορφος ήλιος. Κάπως έτσι κυλάει ο κουτσός Φεβρουάριος, αναμένοντας αυτό το σαββατοκύριακο τον μήνα Μάρτιο , τον περίεργο καιρό του και την Άνοιξη !(έρχεται με μικρά βηματάκια!)

Έκτος από τις παροιμίες , τους μήνες και τις ιδιοτροπίες τους δεν θα μπορούσαμε φυσικά να ξεχάσουμε το γνωστό σε όλους μας μαρτάκι. Ο Μάρτης ή μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, μια κόκκινη και άσπρη κλωστή στριμμένη σαν βραχιολάκι , που βάζουμε στο χέρι μας κάθε πρώτη του Μάρτη. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από το πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Ακούγεται αρκετά φολκλόρ το σενάριο και ακριβώς γι ‘αυτόν τον λόγο σκέφτηκα κάτι πιο διακοσμητικό πέρα από το βραχιόλι για το χέρι μας. Μάρτης δεμένος σε γιρλάντα!(την άλλη όχι την Χριστουγεννιάτικη!)

Εν’ αρχή ην το αλεύρι και το αλάτι. Τα βασικά συστατικά μας. Φτιάχνουμε μια ζύμη σκληρή με ένα μέρος αλάτι χοντρό και δύο μέρη αλεύρι και λίγο νερό για να μπορούμε να την πλάσουμε. Αφού έχουμε παλέψει λίγο μαζί της παίρνουμε κουπ κατ σε διάφορα σχέδια και κόβουμε κατα βούληση. Δεν ξεχνάμε να τους κάνουμε τρύπες με ένα καλαμάκι, για να περάσουμε τις κορδέλες αργότερα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 με 230 βαθμούς μεχρι να γίνουν θεόσκληρα, χωρίς να ροδοκοκκινήσουν.

Τα μπισκότα, είναι έτοιμα για να δημιουργήσουμε πάνω τους. Συστήνω ακρυλικά χρώματα για να αντέξουν και να είναι φανταχτερά.

Έκανα καρδούλες  τις ζωγράφισα, στα αγαπημένα μου χρώματα και τις πέρασα από δύο μάλλινες κλωστές άσπρες και κόκκινες μπερδεμένες μεταξύ τους. Στο ενδιάμεσο έδεσα κόμπους κουρελάκια πολύχρωμα.

Η Άνοιξη άμα το καλοσκεφτούμε είναι λίγο έθνικ, με τα πολλά χρώματα της και τις πλούσιες εικόνες της που μας δίνει καθημερινά.

Το τυλίγουμε σε φαντεζί ριζόχαρτο με μια κορδέλα δίχρωμη και το δωρίζουμε για το καλό του μήνα σε φίλους μας. Η συγκεκριμένη κατασκευή δεν χρειάζεται χρήματα για να τη φτιάξεις, όμως σίγουρα χρειάζεται χρόνο. Καλύτερα να ξοδεύεις χρόνο για φίλους παρά χρήματα.

Καλή επιτυχία και καλές βόλτες στον ήλιο!

Υ.Γ. Στο τέλος του μήνα, για να μη ξεχνιόμαστε με τον Μάρτη μας, το έθιμο λέει πως το ρίχνουμε πάνω σε μια τριανταφυλλιά για να το πάρουν τα πρώτα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους!

Μυρτώ Σιλιντζίρη ([email protected])

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon