Διάσημοι συγγραφείς σε ρόλο εικαστικού

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι … splatter πίνακες του W.S. Burroughs, οι έγχρωμοι καμβάδες του Aldous Huxley και E.E. Cummings όπως και οι ελαιογραφίες του C. Bukowski  είναι μερικά από τα παραδείγματα του τι συμβαίνει όταν οι λέξεις ανταλλάσσονται με εικόνες και μετατρέπονται σε εικαστικές δημιουργίες. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστές καθώς το συγγραφικό έργο των δημιουργών τους μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αποδεικνύουν ότι ακόμα και οι μεγάλοι συγγραφείς κάποιες φορές δείχνουν την διάθεση να εκφραστούν μακριά από τους περιορισμούς της γλώσσας.

Ο William S. Burroughs με δύο από τους πίνακές του.
Αυτός ο τιτάνας της γενιάς των Beat επέκτεινε τις avant –garde τεχνικές του μετά την μοναδική πρόζα του και στα εικαστικά. Με την … καραμπίνα του πυροβολούσε κουτάκια με χρώμα πάνω σε λευκούς καμβάδες.   

The Slouch Hat, Jack Kerouac (1952)
Ακόμα ένας πρωτεργάτης των Beatniks ο  J. Kerouac βρήκε στη ζωγραφική και το σχέδιο ένα συμπληρωματικό μέσο έκφρασης όπου γίνεται αντιληπτή η αυθόρμητη σύνθεση με την οποία είχε πρωτοπορήσει στα βιβλία του.

Ζombie portrait, Charles Bukowski
Ο Charles Bukowski ζωγράφισε εκατοντάδες πίνακες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όπου και σταμάτησε να ζωγραφίζει δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του εκδότη του, του στέρησαν τη χαρά από τη διαδικασία και τον έκαναν να αισθάνεται σαν ένα ζόμπι.

.

Σκίτσο με πένα και μελάνι από τον συγγραφέα του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» Marcel Proust (1910)

Chin Chin, από την σειρά Insomnia του Henry Miller (1965)
Ο Henry Miller μέσα σε 6 δεκαετίες ζωγράφισε 2.000 υδατογραφίες έντονες και ζωντανές όπως και η προσωπικότητά του.

Three Citizens of Charleville, Arthur Rimbaud
Σχεδιασμένο στο πίσω μέρος ενός χάρτη της Ινδίας σε ηλικία 15 ετών. Ο Rimbaud παρόλο που εγκατέλειψε την ποίηση στα 19 του, συνέχισε να σχεδιάζει σε όλη του την ζωή. 

Mt. Chocorua, E.E. Cummings (1938)
Ο ποιητής E.E. Cummings συνήθιζε να ζωγραφίζει τα απογεύματα και να γράφει την νύχτα. Πολλές από τις ελαιογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε gallery της Νέας Υόρκης.

Boat of Rock Harbour, Cap Cod, Sylvia Plath
Στην ηλικία των 20  προτίμησε την λογοτεχνία ως βασικό εκφραστικό μέσο παρόλη την αγάπη για το σχέδιο. Βέβαια δεν σταμάτησε  να σχεδιάζει εικόνες που συνόδευαν τα γραπτά της.  

Maria Nys Huxley at Siesta, Aldous Huxley (1920)
Ένας πίνακας από τα χέρια του συγγραφέα του «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» ο οποίος ζωγράφισε την γυναίκα του Maria Nys σε καμβά ενώ βρίσκονταν και οι δύο σε νεαρή ηλικία.

Τα εικαστικά έργα του Federíco Garcia Lorca αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές εποχές της ζωή του όταν και τα δημιούργησε. Από την φιλία με τον Dali μέχρι το διάστημα που ζούσε στο Buenos Aires και περισσότερο ζωγράφιζε παρά έγραφε, αλλά και την εποχή  που εικονογραφούσε για τον Pablo Nerouda.

Σχέδιο του Dylan Thomas. O Dylan Thomas συνήθιζε να περνάει αρκετές ώρες στις pubs. Πολλές φορές για να διασκεδάσει τους θαμώνες έφτιαχνε «καρικατούρες» πάνω σε χαρτοπετσέτες.

Αυτοπροσωπογραφία του Charles Baudelaire
Ο πατέρας του Γάλλου ποιητή  Charles Baudelaire ήταν δάσκαλος σχεδίου και πέρασε την εκτίμησή του στην τέχνη και στον γιό του.

Joseph Conrad, Six Drawings of Women
Ως ταξιδιώτης του κόσμου, ο Joseph Conrad  κατέγραψε τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του μέσα από την τέχνη. Σε αντίθεση με την εξερεύνηση του στην σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας στα βιβλία του (όπως η Καρδιά του Σκότους και ο Λόρδος Τζιμ), το έργο του με πένα και μελάνι εμφανίζει μια φωτεινή, εκλεπτυσμένη γραμμή.

Ο Leonard Cohen πολύ πριν γίνει διάσημος τραγουδοποιός είχε εκδόσει λογοτεχνικό υλικό. Το 1994 προσπαθώντας να ξεφύγει από την φήμη και τα εγκόσμια προβλήματα αποσύρθηκε στο Mt Baldy Zen Center στην Καλιφόρνια για πέντε χρόνια, χειροτονήθηκε ως Ζεν βουδιστής μοναχός και πήρε όρκο σιωπής. Φεύγοντας μια μέρα ξαφνικά άφησε αυτό το αποχαιρετιστήριο σημείωμα σύμφωνα με τον μύθο. Οι απεικονίσεις όμορφων γυναικών, αλλά και του εαυτού του, ακόμα γεμίζουν τα βιβλία ποίησής του.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon