John Stezaker : Κολλάζ σαν παλιό σινεμά

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

O John Stezaker είναι ένας Βρετανός καλλιτέχνης του κολλάζ ο οποίος παρουσίαζε το έργο του σπάνια, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα των 00 's. Από εκείνο το σημείο μπορεί να πει κανείς ότι ανακαλύφθηκε ξανά και τα έργα της τότε τριαντάχρονης καριέρας του άρχισαν να γίνονται στόχος συλλεκτών αλλά και μουσείων.

Μέσω των σουρεαλιστικών τους τόνων, τα κολλάζ του επανεξετάζουν τις διάφορες σχέσεις με μια φωτογραφική εικόνα, όπως η τεκμηρίωση της αλήθειας, η τροφοδότηση της μνήμης και ο συμβολισμός της εκάστοτε μοντέρνας κουλτούρας. Ως υλικό συνηθίζει να χρησιμοποιεί προ-υπάρχουσες εικόνες όπως στιγμιότυπα από ταινίες ,cart postale, εικόνες βιβλίων και περιοδικών, που τις οικειοποιείται δημιουργώντας ισχυρές αντιθέσεις και μεταφέροντας τα δικά του προσωπικά μηνύματα. Στα περισσότερα concept του χρησιμοποιεί παλαιούς αστέρες του κινηματογράφου δίνοντας μια κομψότητα στα υβριδικά πορτραίτα του. Τα έργα του, που αποπνέουν μια αίγλη και ταυτόχρονα τον εξωτισμό μιας ξεπερασμένης εποχής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους σουρεαλιστικούς πειραματισμούς του δημιουργού τους και αναμφίβολα αποζητούν την οπτική κυριαρχία.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon