Desire Lines: οι 3 εκδοχές των γκρουπ της 4AD

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ακούγοντας μετά από αρκετό καιρό το δίσκο των αγαπημένων Βρετανών Lush, Split, που κυκλοφόρησε το  1994 έφτασα κάποια στιγμή στο 6ο κατά σειρά κομμάτι με τίτλο Desire Lines. Σε αυτό το σημείο ακριβώς συνειδητοποίησα  πως κατά καιρούς αυτές τις δύο λέξεις, χωρίς αμφιβολία τις έχω ξανασυναντήσει σαν τίτλο σε τραγούδι.

Προσπαθώ λίγο να συγκεντρωθώ, ώστε να θυμηθώ και εν τέλει, μετά από λίγα λεπτά το μυαλό τρέχει αυτομάτως προς δύο γκρουπ. Deerhunter και Camera Obscura. Αμέσως μετά φυσικά κάνω και την απαραίτητη σύνδεση, εντοπίζοντας το κοινό σημείο τους. Και τα τρία γκρουπ κυκλοφόρησαν το δικό τους Desire Lines σε μια πολύ σπουδαία δισκογραφική, με ένδοξο μάλιστα παρελθόν, την 4ΑD. Με έδρα το Λονδίνο, η 4ΑD κατά καιρούς φιλοξένησε πολύ μεγάλα ονόματα που άφησαν το στίγμα τους στα παγκόσμια μουσικά πράγματα ( Cocteau Twins, Pale Saints, The National, Pixies κλπ) και μας ταξίδεψαν σε πολλές στιγμές της ζωής μας με τις μελωδίες τους.

Το γεγονός αυτό βέβαια μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο και συμπτωματικό. Μπορεί επίσης οι μεταγενέστεροι Deerhunter και Camera Obscura να εμπνεύστηκαν από τους Lush. Όπως και να ‘χει όμως, πρόκειται για τρία πολύ όμορφα κομμάτια, ιδανικά για το soundtrack του χειμώνα που πλέον έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του.

1.Lush – Desire Lines : 
Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό κομμάτι που κινείται σε αργούς ρυθμούς, ώσπου κάποια στιγμή φτάνει σε μια κορύφωση με εντυπωσιακές κιθάρες. Την ίδια ώρα η Miki Berenyi προκαλεί έντονα συναισθήματα με τη μοναδική της φωνή και ερμηνεία.
Όπως προαναφέρθηκε θα το βρείτε στο 2ο album των Bρετανών, οι οποίοι αποτελούν πρωτεργάτες της shoegaze σκηνής που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 – αρχές του ’90 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί με τους Ride, τους My Bloody Valentine, τους Slowdive έβαλαν τη δικιά τους σφραγίδα σε αυτό το μουσικό είδος, το οποίο μάλιστα πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι οι μουσικοί αυτών των γκρουπ όταν επαίζαν κρατούσαν μια συγκεκριμένη στάση σώματος, κοιτάζοντας προς τα κάτω τα παπούτσια τους.

 
2.Deerhunter – Desires Lines : 
Walking free. 
Come with me. 
Far away. 
Everyday.
Στίχοι που τραγουδήσαμε ξανά και ξανά και ένα κομμάτι που κατάφερε να κολλήσει στο repeat τα τελευταία 3 χρόνια. Θα τολμήσω να πω πως είναι ο,τι καλύτερο έχουν γράψει. Ο Bradford Cox αδιαμφισβήτητα είναι από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς του (και όχι μόνο). Μουσική ευφυία που αποδεικνύεται κάθε φορά που αποφασίζει να μας χαρίσει έναν ακόμα δίσκο. Το Desire Lines θα το βρείτε στο 5ο κατά σειρά άλμπουμ των Αμερικανών που φέρει τον τίτλο Halcyon Digest και κυκλοφόρησε το 2010.

3. Camera Obscura – Desire Lines :
Και φτάνουμε σε ένα από τα κομμάτια της φετινής χρόνιας που σιγά σιγά ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει, αφήνοντας πίσω της πολύ όμορφες μουσικές στιγμές. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τους Σκωτσέζους, καθώς αποτελούν σταθερή αξία στις επιλογές μας τα τελευταία χρόνια. Το Desire Lines είναι το κομμάτι με το οποίο γράφεται ο επίλογος στο τελευταίο ομώνυμο άλμπουμ τους. Γλυκές, pop , down tempo μελωδίες, όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε, συνθέτουν ένα ιδανικό κλείσιμο.

Υ.Γ. Πάρτε την κουβέρτα σας, καθίστε δίπλα στο τζάκι, πατήστε το play και ταξιδέψτε ελεύθερα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon