Η Beat ποίηση επί σκηνής, μια γνωριμία με τη γενιά των Μπίτνικ (Κυρ 10/11)

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» και η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr σας προσκαλούν σε μια γνωριμία με το κίνημα των πρωτοπόρων Αμερικανών λογοτεχνών (γενιά Μπιτ) στο Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» (Κανακάρη 65 και Αράτου), την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, στις 19:30.

Οι Μπιτ ποιητές συνήθιζαν να διαβάζουν τα ποιήματά τους σε βιβλιοπωλεία, νυχτερινά κέντρα, μπαρ, υπόγεια, καφενεία, πάρκα και γενικά όπου νόμιζαν πως κάποιοι ενδιαφερόμενοι θα ανταποκρίνονταν και θα τους άκουγαν. Σας προσκαλούμε λοιπόν σε μια βραδιά γνωριμίας με αυτούς τους ποιητές.

Ποιήματα θα διαβάσουν οι: Λαμπρινή Ζώτου, Ευάγγελος Μιχάλης, Παναγιώτης Καρώνης και η Μαίρη Σιδηρά. Αναφορά στη γυναικεία Μπιτ σκηνή θα κάνει η Αθανασία Δανελάτου η οποία και θα διαβάσει ποιήματα Μπιτ ποιητριών σε μεταφράσεις της. Παράλληλα θα γίνεται και προβολή φωτογραφικού υλικού.

Θα ακουστούν ποιήματα των: Άλλεν Γκίνσμπεργκ, Τζακ Κέρουακ, Γκρέγκορι Κόρσο, Πήτερ Ορλόφσκι, Νταϊάν Ντι Πρίμα, Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, Τζόζεφ Λεσύερ, Τζακ Μισελίν, Μάικ Μακλιούρ, Χιού Ρομνέι, Ντέιβιντ Γκέλερ, Μπρέντα Φρέιζερ, Μπρους Φιαρίνγκ, Λενόρ Τζέιφι, Φράνκ Ο'Χάρα, Τζεντ Τζόουνς, Κέννεθ Ρέξροθ, Τζων Ουίνερς, Μάικ Μακ Κλουρ, Σινκλέρ Μπέηλς.

Η επιλογή των ποιημάτων είναι του Παναγιώτη Καρώνη, τα δε ποιήματα είναι σε μετάφραση: Αθανασίας Δανελάτου, Γιάννη Λειβαδά, Τζένης Μαστοράκη, Άρη Μπερλή, Τάσου Σαμαρτζή, Κώστα Γιαννουλόπουλου, Φώτη Αθέρα, Γιώργου Μαυρογιάννη, Βαγγέλη Κατσάνη.

Επιμέλεια βραδιάς: Βάσω Μαργέλου

Λίγα λόγια για τους Μπιτ ποιητές:

Το κίνημα των Μπίτνκις ή, η Γενιά Μπιτ (Beat Generation) κατάφεραν να επηρεάσουν αποφασιστικά όχι μόνο την αμερικάνικη κοινωνία και ευρύτερα την κουλτούρα αυτής της χώρας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας '50-'60 αλλά και την τέχνη, την πολιτική και γενικότερα τον πολιτισμό.

Ονόματα όπως ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ, ο Ουίλλιαμ Μπάροουζ, ο Τζακ Κέρουακ, ο Γκρέγκορι Κόρσο συνθέτουν το κολλάζ μιας εποχής που έχει να παρουσιάσει σπουδαία έργα, κάτι που δεν έγινε με το επόμενο θα λέγαμε κίνημα των χίπις που αν και πήρε τη σκυτάλη δεν κατάφερε να αφήσει κανένα σημαντικό έργο πίσω της.

Έργα όπως το Ουρλιαχτό, του Γκίνσμπεργκ που είναι στην ουσία ένας θρήνος για όλη ετούτη τη χαμένη γενιά και ένα από τα σπαραχτικότερα κείμενά του αποτελούν ορόσημο του Μπιτ κινήματος, το Στο δρόμο του Κέρουακ το οποίο ανήκει στα αντιπροσωπευτικότερα μυθιστορήματα τούτης της γενιάς που φέρνει στο επίκεντρο τον ήρωα-μαύρο πρόβατο: τον από κάτω, τον χαμένο, τον μόνο πραγματικά ελεύθερο. Ο δρόμος του ποιητή, πάντα ο δρόμος, που υπόσχεται τη συνάντηση, το τρέξιμο, τη φυγή, και, πέρα από τον έρωτα, τη φιλία, τη συνενοχή· και τέλος το τραγούδι, το παλιό τραγούδι των παλιών και μυθικών τυχοδιωκτών που «κατακτούσαν» άλλοτε τη Δύση· με τον τόνο όμως και τον «ρυθμό» μιας νεολαίας που ανακάλυψε τον εαυτό της και μέθυσε από αυτόν.

Τα ποιήματα αντλήθηκαν από τις συλλογές:

Η σκηνή Μπιτ, εκδόσεις Ερατώ, 1987

Ανθολογία Μπιτ Ποίησης, εκδόσεις Ροές, 2003

Τζακ Κερουακ, Mexico City Bluse, εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος, 1990

Άλλεν Γκίνσμπεργκ, Ουρλιαχτό Καντίς και άλλα ποιήματα, εκδόσεις Άγρα, 2008

Άλλεν Γκίνσμπεργκ, Πλουτώνια Ωδή και άλλα Ποιήματα 1977-1980, εκδόσεις Απόπειρα, 1985

Γκρέγκορυ Κόρσο, Ποιήματα, εκδόσεις Νεφέλη, 1982

Σύγχρονη Ποίηση: Άλλεν Γκίνσμπεργκ, εκδόσεις Μπουκουμάνης, 1974

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon