You'll Never Walk Alone: Όταν η μουσική συναντά το ποδόσφαιρο

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Σκαλίζοντας την μουσική ιστορία και την αντίστοιχη ποδοσφαιρική, ψάχνοντας να βρούμε σημεία επαφής των δύο φαινομενικά εντελώς διαφορετικών κουλτουρών, θα γυρίσουμε σχεδόν έναν αιώνα πίσω και στον Ρώσο κλασσικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975). Ο Σοστακόβιτς ήταν οπαδός της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, παρευρισκόταν σε όλους τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας και μάλιστα είχε γράψει και ένα έργο με ποδοσφαιρικό θέμα. Το μπαλέτο Η Χρυσή Εποχή (1930) αφορούσε τις περιπέτειες μιας σοβιετικής ποδοσφαιρικής ομάδας στη Δύση. Φυσικά ήτανε ένας από τους λίγους κλασσικούς που είχε ποδοσφαιρικές αναφορές, καθώς το ποδόσφαιρο σαν άθλημα έκανε δυναμική εμφάνιση στις αρχές του 20ου αιώνα, όντας άγνωστο στους προγενέστερους μεγάλους συνθέτες. 

Όμως από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και την έκρηξη του rock 'n' roll, το ποδόσφαιρο συναντήθηκε αρκετές φορές με την ποπ κουλτούρα ειδικά στην Αγγλία που συγκροτήματα όπως οι New Order και οι Lightining Seeds έγραψαν singles ειδικά για την εθνική ομάδα της χώρας τους. Φυσικά ποτέ δεν βοήθησαν την συγκεκριμένη ομάδα να κερδίσει κάποιο κυπέλλο (έτσι και αλλιώς οι εφευρέτες του αθλήματος έχουν μια χαρακτηριστική δυστοκία στα κύπελλα) αλλά έμειναν ως χαρακτηριστικά σημεία επαφής μουσικής και ποδοσφαίρου. Άλλωστε στο νησί πολλοί από τους ροκ stars εκφράζουν ανοιχτά τις ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις, όπως τα αδέρφια Gallagher των Oasis που υποστηρίζουν φανατικά την Manchester City (και που ποτέ δεν μπόρεσαν να βρεθούν παράλληλα σε φόρμα) ή περσόνες σαν τον μεγάλο Morrissey που ένας από τους λιγοστούς φίλους που είχε ήταν ο παίκτης-θρύλος της Manchester United, Eric Cantona.

Εμείς παρακάτω ξεχωρίζουμε μερικά χαρακτηριστικά ποδοσφαιρικά singles αλλά και ένα δίσκο αφιερωμένο εξ' ολοκλήρου σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών...

The Fall – Theme from Sparta FC
O Mark E Smith έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με το ποδόσφαιρο. Μια από αυτές είναι το Theme from Sparta FC του 2004 που χρησημοποιήθηκε και από το BBC για την αθλητική εκπομπή Final Score. Στιχουργικά βέβαια το Theme from Sparta FC έχει μια έντονη ειρωνική διάθεση με τον ποδοσφαρικό χουλιγκανισμό. Χαρακτηριστικό είναι το ρεφρέν  “We live on blood / We are Sparta FC”

 

Morrissey – Munich Air Disaster 1958
Ο Morrissey αποτίει φόρο τιμής στα "μωρά" του Matt Basby, όπως είχαν χαρακτηριστεί οι παίκτες της Manchester United που οι περισσότεροι έχασαν την ζωή τους στο τραγικό αεροπορικό ατύχημα της 6ης Φεβρουαρίου του 1958 στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Οκτώ παίκτες έχασαν την ζωή τους (όλοι ηλικίας εώς 26 χρονών) μαζί με αρκετούς δημοσιογράφους και φροντιστές της ομάδας σε ένα ατύχημα που έμελε να διαλύσει μια τρομερή ομάδα....(b-side του Irish Blood, English Heart)

Ανατριχιαστικό...


Η οποία όμως Manchester United με τα εναπομείναντα μέλη και με παίκτες όπως ο Bobby Charlton, ο Denis Law και ο μεγάλος George Best αναγεννήθηκε από τις στάχτες της για να φτάσει δέκα χρόνια αργότερα στην κατάκτηση του Ευρωπαικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών, νικώντας στον τελικό την Benfica του Eusébio 4-1. To γκολ που σχεδόν καθόρισε το ματς ήταν αυτό του George Best:

 

Πολλοί θεωρούν ότι ο George Best ήτανε ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών, αλλά δεν κατάφερε να το αποδείξει εξαίτιας των καταχρήσεων του (αλκοόλ, κάπνισμα) και της bon viver ζωής που ακολούθησε. Ο David Gedge με τους Wedding Present του αφιέρωσαν τον πρώτο τους δίσκο χρησιμοποιώντας το όνομα του για τίτλο, σε ένα αλμπουμ που έμελλε με την σειρά του να αφήσει εποχή στην indie μουσική. Ο ίδιος ο Best μάλιστα εμφανίστηκε στο promotion του δίσκου.

 

Το ακούμε ολόκληρο εδώ

Ο George Best μάγευσε μέχρι και τον Μάνο Χατζηδάκι που έγραψε το ποιήμα-ωδή στον Άγγλο ποδοσφαιριστή  «Αιώνιο Πάθος: Μια μπαλάντα για τον Τζορτζ Μπεστ» [διαβάστε το εδώ]

 

Teenage Fanclub – Kickabout
Οι Σκωτσέζοι Teenage Fanclub κυκλοφορούν το 1997 τον έκτο τους κατά σειρά δίσκο Songs from Northern Britain στην θρυλική Creation Records. Ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά single αυτού του δίσκου είνα το Ain't That Enough, b-side του οποίου είναι το Kickabout που στην συνέχεια χρησιμοποιείται από το BBC σε διάφορα αθλητικά προγράμματα

 

Primal Scream – Big Man and Scream Team Meet the Barmy Army Uptown
Οι Primal Scream σε συνεργασία με τον συγγραφέα Irvine Welsh και τον On-U Sound, γράφουν ένα κομμάτι για την Εθνική ομάδα της Σκωτίας (καταγωγή και των 2) και την συμμετοχή της στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα του 1996 που επίσης κυκλοφορεί από την Creation Records.

 

New Order – World in Motion
H Αγγλία κατεβαίνει σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο με ελπίδες (1990 - Ιταλία). Οι New Order γράφουν ένα party anthem τραγούδι ελπίζοντας να πανηγυρίσουν ένα τρόπαιο μετά από αυτό του 1966. Η Αγγλία αποκλείεται στον ημιτελικό στα πέναλτι από την τότε Δυτική Γερμανία.

 

Lightning Seeds - Three Lions (Football's Coming Home)

Η Αγγλία φιλοξενεί το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα του 1996. Οι Lightning Seeds γράφουν για τα λιοντάρια της εθνικής ομάδας και λένε χαρακτηριστικά ότι το ποδόσφαιρο επιστρέφει σπίτι του ελπίζοντας να κάνει το ίδιο και το ευρωπαικό τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Η Αγγλια αποκλείεται στον ημιτελικό στα πέναλτι από την ενωμένη πλέον Γερμανία.

 

Φυσικά αυτό το αφιέρωμα στην σχέση μεταξύ μουσικής και ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς το You'll Never Walk Alone. Αν και προσωπικά οπαδός της Manchester United δεν θα μπορούσα να παραβλέψω το γεγονός ότι η Liverpool έχει με διαφορά τον πιο ωραίο ύμνο σαν ομάδα. Οι Gerry & the Pacemakers παίρνουν το Υου'll Never Walk Alone από το μιούσικαλ Carousel του 1945 και το διασκευάζουν σε ένα πραγματικά υπέροχο κομμάτι.

Συγκινητικό και ανατριχιαστικό κάθε φορά...ειδικά όταν το τραγουδάει από άκρη σ' άκρη το γεμάτο Anfield...

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon