H. S. Thompson: Ένας χρόνος με την περιβόητη συμμορία των Hell's Angels

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

“Αν είχα γράψει την πάσα αλήθεια για τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου 600 άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου- θα σάπιζαν σήμερα σε κελιά φυλακών από το Rio μέχρι το Seattle. Η απόλυτη αλήθεια είναι ένα σπάνιο και επικίνδυνο εμπόρευμα στα πλαίσια της επαγγελματικής δημοσιογραφίας.”

 H.S. Thompson,
Rolling Stone,1973

 

 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού επικρατεί μια λαϊκή ρήση η οποία σε προτρέπει να μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια καλή ιστορία. Το δημοσιογραφικό ύφος του H. S. Thompson , στηρίχθηκε πάνω σε μια τέτοια λογική δημιουργώντας ένα νέο είδος δημοσιογραφικής αφήγησης -η  οποία πήρε το όνομα Gonzo αργότερα- και στηριζόταν σε ανεπιβεβαίωτα στοιχεία φιλτράροντας τα πάντα μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες και τις συναισθηματικές παρορμήσεις  του, καθώς ο ίδιος κατέληγε να γίνεται πολλές φορές ο πρωταγωνιστής των ιστοριών.
 

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ήρθε το '65, αποδεχόμενος την πρόκληση του περιοδικού  The Nation να ακολουθήσει την συμμορία Hell's Angels, με το αποτέλεσμα Hell's Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs in 1966 να γκρεμίζει τα στεγανά της μέχρι τότε δημοσιογραφίας. Η εμπορική επιτυχία του βιβλίου ήταν τεράστια με την “συνεργασία” του Thompson με την συμμορία να λήγει με τον ξυλοδαρμό του, καθώς ο εκδοτικός οίκος αρνήθηκε την μοιρασιά των κερδών μαζί τους. Όχι και μη   αναμενόμενη κατάληξη για μια φρενήρη συνύπαρξη ενός χρόνου γεμάτου σκόνη, καμμένα λάστιχα,   υψηλές ταχύτητες, άθλια μπαρ, καυγάδες και πυροβολισμούς. Ενδιαφέρον πάντως έχει πως βρήκε τον τρόπο να μην αποκρύψει την παραβατικότητά τους, αλλά παράλληλα να τους εντάξει σε ένα πλαίσιο που λόγω των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, βρίσκεις σχεδόν γοητευτικό το κομμάτι που-απομονώνοντας τις ακραίες συμπεριφορές τους- αφορά την περιθωριακή και εκτός κατεστημένου ζωή των Hell's Angels.

Αυτή η μορφή που θα καθιερωνόταν αργότερα στην συνείδησή μας ως ο συγγραφέας του Fear & Loathing in Las Vegas άφησε πίσω του και ένα ενδιαφέρον προσωπικό φωτογραφικό υλικό από τις περιπέτειες εκείνης της περιόδου.

H. S. Thompson

“Σε μια κλειστή κοινωνία όπου ο καθένας είναι ένοχος, το μόνο έγκλημα είναι να σε πιάσουν. Σε ένα κόσμο κλεφτών, η μοναδική τελική αμαρτία είναι η ηλιθιότητα”

Fear & Loathing in Las Vegas,
Rolling Stone,1971

Αυτοπορτραίτο μετά τον ξυλοδαρμό του από τους Hell's Angels

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon