René Magritte: Les valeurs personnelles

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Ο Ρενέ Μαγκρίτ (21 Νοεμβρίου, 1898 – 15 Αυγούστου, 1967) ήταν σουρρεαλιστής καλλιτέχνης με επιρροές από το καλλιτεχνικό κίνημα του ντανταϊσμού, που γεννήθηκε στην πόλη Λεσσίν του Βελγίου. Ήταν ένας αριστοτεχνικός ζωγράφος. Στα έργα του συχνά παραθέτει συνηθισμένα αντικείμενα ή κάποιο ασυνήθιστο πλαίσιο, δίνοντας τους νέες ερμηνείες. Η χρήση αντικειμένων διαφορετικά απ' ό,τι φαίνονται, είναι χαρακτηριστική στο έργο του. Δημιούργησε μια νέα αισθητική με την οποία δε στοχεύει στην αρμονική συνύπαρξη όμοιων πραγμάτων, όπως συνηθιζόταν ως τότε, αλλά στη συνάντηση ανόμοιων, τα οποία συγκρούονται και δημιουργούν αφενός εντύπωση και αφετέρου σύγχυση, ενώ ταυτόχρονα μας ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

Ο Μαγκρίτ περιέγραψε τα έργα του λέγοντας: "Η ζωγραφική μου είναι ορατές εικόνες που δεν κρύβουν κάτι - προκαλούν μυστήριο και, πράγματι, όταν κάποιος βλέπει έναν από τους πίνακές μου, θέτει στον εαυτό του αυτήν την απλή ερώτηση: "Tι σημαίνει αυτό;" Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι - είναι απλά άγνωστο".

Αντικρύζοντας τον πίνακα Προσωπικές Αξίες (Les Valeurs Personnelles, 1952) αναρωτιέται κανείς :"Μα είναι αυτή η πραγματικότητα πραγματικά η πραγματικότητα; " O Μαγκρίτ παρουσιάζει ένα δωμάτιο με γνώριμα αντικείμενα, αλλά τους δίνει ανθρώπινες διαστάσεις δημιουργώντας μια αίσθηση αποπροσανατολισμού και δυσαρμονίας. Το μέσα και το έξω αντιστρέφονται με τους τοίχους να μοιάζουν με ουρανό. Οι τοίχοι του δωματίου δεν είναι πραγματικά τοίχοι, αλλά το ασυνείδητο.

Μέσα στο ασυνείδητο, οι αξίες διαμένουν και παραμένουν ανίκητες. Αυτός ο πίνακας επίσης απεικονίζει φόβο. Παρατηρήστε το ταβάνι που έχει αρχίσει να ραγίζει: οι ασυνείδητες προσωπικές αξίες ίσως αντιμετωπίσουν την πραγματική πραγματικότητα ή θα ειδωθούν μέσα από νέο πρίσμα. Ο ψεύτικος καθρέφτης στην ντουλάπα δείχνει το παράθυρο, μέσα από το οποίο μια νέα πραγματικότητα μπορεί να συλληφθεί. Το γνώριμο γίνεται άγνωστο, το φυσιολογικό παράξενο.

Ο Μαγκρίτ είπε για τον συγκεκριμένο πίνακα: "Στον πίνακα μου, η χτένα και τα υπόλοιπα αντικείμενα έχουν χάσει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, έχουν γίνει αντικείμενα άχρηστης πολυτέλειας, που ίσως αφήνουν τον θεατή να νιώθει αβοήθητος ή ακόμα και άρρωστος. Λοιπόν, αυτή είναι η απόδειξη για την αποτελεσματικότητα του πίνακα".

Πηγή: newsplus.gr

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon