Dominic Bracco, Μέρος πρώτο: The bakers of abbassia

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

H Αίγυπτος για το μεγαλύτερο διάστημα των προηγούμενων δύο χρόνων μονοπώλησε το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου (και όχι μόνο), με όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα να έχουν συνεχείς ανταποκρίσεις και κάλυψη των μεγάλων γεγονότων. Οι οργισμένες διαδηλώσεις στην πλατεία Τahrir, η ανατροπή του προέδρου Mubarak, η άνοδος στην εξουσία της ισλαμικής κυβέρνησης και η πτώση της στην συνέχεια, έθρεψαν ένα κλίμα εμφυλίου και φανατισμού. Το ξέσπασμα του κόσμου που αγωνιούσε για τα ανύπαρκτα δημοκρατικά του δικαιώματα αλλά και την ανάμιξη του στρατού, ήταν συνεχές και εκδηλωνόταν καθημερινά με διαδηλώσεις και απεργίες.

Ο Dominic Bracco, φωτογράφος και δημοσιογράφος με βάση το Μεξικό που καταπιάνεται με την επίδραση που έχει η παγκόσμια οικονομία στις τοπικές κοινωνίες, βρέθηκε στην καρδιά των εξελίξεων, καλύπτοντας έναν κλάδο που απείχε από τις απεργίες λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Οι φουρνάρηδες έρχονται στο προσκήνιο μέσα από το “bakers of abbassia”, καθώς συνέχισαν να εργάζονται όχι μόνο υπό τον φόβο ότι μια απεργία θα οδηγούσε στην απώλεια της εργασίας τους, αλλά κυρίως γιατί η πείνα θα κατέβαλλε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Καλούνται καθημερινά να δημιουργήσουν το ψωμί ,το οποίο όχι μόνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των λαών της Μεσογείου αλλά θεωρείται επίσης ως ένα “ευλογημένο” αγαθό. Δουλεύουν πάνω από 12 ώρες μέχρι και ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, για να παραχθεί το “eish”, το ψωμί, που στα αιγυπτιακά σημαίνει ζωή, μέσα σε αυτή την φοβερή αίσθηση του θανάτου γύρω τους, για να κερδίσουν παρά τα ελάχιστα. Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, έτσι και πολλοί εργάτες φούρνων δεν έχουν πολλές φορές τα ναύλα για να επιστρέψουν σπίτι τους, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στις ταράτσες των παρασκευαστηρίων, κάτω από έναν ουρανό που έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι προστατευτικός.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το δεύτερο και τελευταίο μέρος που αφορά τον Dominic Bracco με ένα ακόμα φωτορεπορτάζ του.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon