Mark E. Smith, εκκεντρικότητα και ιδιοφυία

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το δεύτερο μισό των μουσικών 70ς στην Αγγλία στιγματίστηκε από την εμφάνιση του punk κινήματος και της do it yourself αισθητικής. Η εποχή των λουλουδιών και της αθωότητας, που συνδέθηκαν με τους hippies, είχε πια τελειώσει. Το κίνημά τους είχε ηττηθεί και η νέα γενιά έψαχνε διεξόδους για να εκφραστεί. Το punk ταυτίστηκε με την οργή,τον μηδενισμό, την  ήττα των ιδεολογιών και την αποξένωση των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις. Την ίδια περίοδο στο πολιτικό σκηνικό της Αγγλίας έχουμε την είσοδο της Μάργκαρετ Θάτσερ στην εξουσία, με συνέπεια την λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων που πρώτα από όλους έθιξαν τη νεολαία της εποχής. Σε αυτό το κλίμα το punk αποτέλεσε διέξοδο για τους νέους ώστε να καταφέρουν να εκφράσουν την οργή που συσσώρευαν μέσα τους. Στο πνεύμα του do it yourself ο κάθε ανήσυχος νέος μπορούσε να κυκλοφορεί τη δουλειά του χωρίς την εμπλοκή μεσαζόντων.  Έτσι και στο χώρο της μουσικής πολλά συγκροτήματα κυκλοφορούσαν τους δίσκους τους ανεξάρτητα από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Οι Sex Pistols, οι The Clash και οι Buzzcocks ήταν τα πρώτα punk συγκροτήματα που έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Παράλληλα άλλο ένα συγκρότημα από το Manchester, οι The Fall, με μπροστάρη μία περίεργη φιγούρα που άκουγε στο όνομα Mark E. Smith, εμφανίζεται στο προσκήνιο για να διεκδικήσει το μερίδιό της στη νεανική κουλτούρα. Οι Fall σε καμία περίπτωση δεν ήταν ένα τυπικό συγκρότημα. Είναι ένα συγκρότημα τελείως διαφορετικό από όλα τα άλλα. Το punk χρησιμοποιήθηκε από αυτούς σαν εφαλτήριο για να μπορέσει ο Mark E. Smith να παρουσιάσει τις καινοτόμες ιδέες του πάνω στη μουσική. Ο ήχος τους αποτελείται από ένα μείγμα new wave και παραδοσιακού rock 'n' roll, ανακατεμμένο με άπειρους πειραματισμούς και έναν frontman να απαγγέλει μονότονα τους στίχους του. Οι Fall γρήγορα απέκτησαν μία βάση φανατικών οπαδών, οι οποίοι εκτίμησαν τη διαφορετικότητα και την αυθεντικότητα του συγκροτήματος. Ένας από τους πρώτους που εκτίμησαν τους Fall, ήταν ο σημαντικότερος ραδιοφωνικός παραγωγός της Αγγλίας, John Peel, ο οποίος συχνά πυκνά τους καλούσε στην εκπομπή του για να γράψουν live sessions.

Ο Mark E. Smith άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας τελείως αντισυμβατικός rock star (σίγουρα  σιχαίνεται ακόμα και τον όρο). Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για το κοινό του ή για την επιτυχία του συγκροτήματός του. Στα live τραγουδούσε πολλές φορές με γυρισμένη πλάτη στον κόσμο, ακύρωνε εμφανίσεις για ασήμαντους λόγους, ενώ οι καυγάδες ήταν στην ημερήσια διάταξη. Η λέξη καυγατζής είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Μέγας πότης ο ίδιος, οπότε σπάνια νηφάλιος, δεν μπορούσε να ελέγξει τη συμπεριφορά του με συνέπεια να τσακώνεται με τους πάντες. Εξού και οι συνεχείς αλλάγές στη σύνθεση του συγκροτήματος. Από τους Fall έχουν περάσει πάρα πολλοί μουσικοί και μόνο ο ίδιος ο Smith ήταν το σταθερό μέλος. Εξίσου χαοτική είναι και η δισκογραφία των Fall. Άπειρες κυκλοφορίες, πολύ πιθανόν και του ίδιου του Smith να του διαφεύγουν μερικές και πολλές ανεξάρτητες εταιρείες που κυκλοφόρησαν δουλειά τους (πάνω από δέκα). Οι δισκογραφικές πάντα αποτελούσαν στόχο της ιδιόρρυθμης προσωπικότητας του Smith, αφού θεωρούσε ότι του ρουφούσαν τη δημιουργικότητα.

Ο Mark E. Smith είναι ένας τυπικός Βρετανός της εργατικής τάξης (με μεγαλύτερο ταλέντο). Θαμώνας των pubs, φανατικός ποδοσφαιρόφιλος (οπαδός της Manchester City) και με πολιτικές απόψεις φιλολαϊκές για τα δεδομένα της Αγγλίας. Έχει δηλώσει ότι οι pubs χάλασαν από την απαγόρευση του καπνίσματος, αφού πλέον μαζεύουν σκυλιά και παιδιά! Πολέμιος και των νέων τεχνολογιών αφού θεωρεί ότι οι υπολογιστές και το διαδίκτυο το μόνο που κάνουν είναι να ξερνάνε λεφτά. Εχθρική σχέση έχει και με το ευρώ, το οποίο το κατηγορούσε από την αρχή της δημιουργίας του. Παρόλα αυτά η δημιουργικότητα δεν τον έχει εγκαταλείψει εδώ και τριανταπέντε χρόνια με τους Fall να συνεχίζουν να βγάζουν αξιόλογους δίσκους, που πάντα μοιάζουν μεταξύ τους αλλά και πάντα έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό. Μοναδικό αυτό το επίτευγμα των Fall. Και η περιπέτεια των Fall και του Mark E Smith καλά κρατεί και στις μέρες μας. Μακάρι να είναι για πολύ ακόμα.

Ενδεικτικά πέντε δίσκοι των Fall για κάποιον που θα ήθελε να αρχίσει μία σχέση μαζί τους και πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σχέση (μουσικής) ζωής.

1. Grotesque

2. Hex Enduction Hour

3. The Wonderful and Frightening World of the Fall

4. Bend Sinister

5. This Nation's Saving Grace

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon