Νύχτες Πρεμιέρας: Μουσική & Φιλμ

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, συνεπής για μια ακόμα χρονιά στο ραντεβού του με τους σινεφίλ, αποτελεί και φέτος το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός στην χώρα. Από τις 18 εως τις 29 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικές από τις καλύτερες φετινές ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με έμφαση στο μοντέρνο και πρωτοποριακό σινεμά. Εμείς παρακάτω επιλέγουμε μερικές από τις συμμετοχές στο πολύ ενδιαφέρον μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ:

Mistaken for Strangers

Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η ζωή σου αν ο αδερφός σου ήταν ροκ σταρ; Θα άντεχες να τον βλέπεις περικυκλωμένο από αμέτρητους αμετανόητους θαυμαστές, ενώ εσύ είσαι απλώς ο roadie στην περιοδεία του; Θα είχες την υπομονή να περάσεις μήνες ολόκληρους στον δρόμο, συνοδεύοντας τις εξαντλητικές περιοδείες και τις παρασκηνιακές εντάσεις του συγκροτήματός του;

Σε όλα τα παραπάνω, και σε πολλά άλλα, αναλαμβάνει να ρίξει φως το «Mistaken for Strangers», το συναρπαστικό μουσικό ντοκιμαντέρ για τους ακαταμάχητους δανδήδες της indie rock που κρύβονται πίσω από το όνομα Τhe National, σκηνοθετημένο από τον Τομ Μπέρνινγκερ, μικρότερο αδερφό του τραγουδιστή της μπάντας, Ματ.

Το «Mistaken for Strangers» μπορεί να είναι ένα φιλμ γεμάτο από τις μελωδίες και τον παλμό της νεοϋορκέζικης πεντάδας που ξεκίνησε απ' το Σινσινάτι για να κατακτήσει τον κόσμο, παράλληλα, όμως, συνιστά και την εξιλεωτική αυτοπροσωπογραφία του δημιουργού του, μια άκρως ειλικρινή ματιά στη ζωή ενός άνδρα που παρακολουθεί τους τριγύρω του να κατακτούν την επιτυχία καθώς ο ίδιος φλερτάρει κάθε στιγμή με την αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. 

 

The Stone Roses: Made of Stone

Υπήρξαν ένα από τα πιο επιδραστικά πανκ συγκροτήματα για το κίνημα Madchester, που καθόρισε την παγκόσμια μουσική σκηνή, και τεράστιοι ροκ σταρ στην εποχή τους. Το δισκογραφικό τους ντεμπούτο έχει ψηφιστεί ως ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά άλμπουμ στην Ιστορία. Κι όμως, οι Stone Roses εγκατέλειψαν νωρίς, αποσυρόμενοι ανάμεσα σε δικαστικές διαμάχες και δημιουργική απραξία.

Το ντοκιμαντέρ του εξαιρετικού Σέιν Μέντοουζ («This is England») τους ακολουθεί όσο προσπαθούν να ξαναχτίσουν την καριέρα τους μετά την απόφαση να επανενωθούν και αφηγείται την ιστορία της μπάντας, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί με μαεστρία την δύσκολη διαπροσωπική σχέση των μελών της.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή με τον ενθουσιασμό και τη τρυφερότητά του προς τους πρωταγωνιστές του, καταγράφοντας με την ειλικρίνεια ενός παρατηρητή αλλά και τον θαυμασμό ενός πραγματικά μεγάλου φαν. Όταν έρθει η στιγμή για την τεράστια πανηγυρική συναυλία που κλείνει την ταινία, θα είστε κι εσείς ένας από τους αυτούς.

 

Θηλυκά Γκάζια / Oh Yeah, She Performs!

Μπορεί η μουσική σκηνή της Αυστρίας να μην είναι ευρέως γνωστή αλλά μια ματιά στα «Θηλυκά Γκάζια» θα σας πείσει ότι κάτι πραγματικά αξιοπρόσεχτο συμβαίνει κάτω από την μουντή σκιά των Αλπεων.

Το ντοκιμαντέρ της Μίριαμ Ούνγκερ ακολουθεί κατά πόδας την Γκουστάβ, την Κλάρα Λουθία, την Τερέσα Ρότσχοπφ και την Βέρα Κροπφ, τέσσερις νεαρές γυναίκες που, με την μουσική τους, έχουν καταφέρει να συντονίσουν πολλά αυτιά προς το μέρος τους. Ο φακός καταγράφει σε vintage καρέ την καθημερινή διαδικασία αναζήτησης και υλοποίησης του καλλιτεχνικού τους οράματος, τις κοινωνικές ευαισθησίες και την φεμινιστική διάσταση των τραγουδιών τους.

Εκτός, όμως, από τον ουτοπικό κόσμο της τέχνης, η κάμερα είναι επίσης εκεί για να καταγράψει τις ανησυχίες, τα προβλήματα που υψώνονται μπροστά τους και εν τέλει τις μικρές αληθινές στιγμές τεσσάρων κοριτσιών που ολοκληρώνονται μονάχα μέσα απ' τη δημιουργία και την έκφραση.

Πώς μια γυναίκα μουσικός αποφασίζει να αφήσει το διάσημο συγκρότημά της και να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα, πώς επιστρέφει στη δράση μετά απ' την εγκυμοσύνη και πώς προσπαθεί να ξεπεράσει προβλήματα υγείας και υπερκόπωσης; Δείτε τις απαντήσεις μέσα απ' το αυθεντικά θηλυκό πρίσμα ενός μουσικού ντοκιμαντέρ που σφύζει από τις εθιστικές indie και electro pop μελωδίες μιας πλειάδας μουσικών γεμάτων με ταλέντο.

 
Sound City (Εκτός Διαγωνιστικού)

Θέλετε να μάθετε σε ποιο θρυλικό στούντιο, και κάτω από ποιες παροιμιώδεις συνθήκες, ηχογραφήθηκαν μερικά από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ της ροκ όπως το ομότιτλο των Fleetwood Mac και το «After the Gold Rush» του Νιλ Γιάνγκ ή modern classics από τους Rage Against the Machine, τους Arctic Monkeys, τους Red Hot Chilli Peppers και τους Nine Inch Nails;

Τις απαντήσεις έχει ο Ντέιβ Γκρολ, ντράμερ των Nirvana και ηγέτης των Foo Fighters, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα σκηνοθέτη και ξεναγού σε μια από τις λιγότερο γνωστές σελίδες της μουσικής. Χωρισμένο σε δυο μέρη, το νοσταλγικό και hardcore μουσικόφιλο ντοκιμαντέρ του εξιστορεί αρχικά όσα εκτυλίχθηκαν πάνω από τα κουμπιά μιας από τις πιο καταλυτικές κονσόλες της μουσικής και έπειτα συγκεντρώνει φοβερούς καλεσμένους όπως τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ, τον Τρεντ Ρέζνορ των Nine Inch Nails ή τον Τζος Ομ, τραγουδιστή των Queens of the Stone Age, σε ένα απολαυστικό τζαμάρισμα.

 
Our Vinyl Weighs a Ton / Το βινύλιό μας ζυγίζει ένα τόνο

Αν ανήκεις στους θαυμαστές της χιπ χοπ, τότε θα γνωρίζεις μάλλον ότι μια ταινία για τη δημιουργία και την πλούσια συνεισφορά της εταιρείας Stones Throw στην ποπ κουλτούρα δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστική, πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται από ένα χρυσωρυχείο συνεντεύξεων, αρχειακού υλικού, ακουσμάτων και ανέκδοτων διηγήσεων που δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις.

Από την άλλη, αν δεν ανήκεις στους φίλους της χιπ χοπ, τότε εδώ σε περιμένει ούτως ή άλλως μια ευχάριστη έκπληξη, μια και το ντοκιμαντέρ του Τζεφ Μπρόντγουεϊ αποτελεί ένα παλλόμενο χρονικό που μιλά για την ιστορία μιας φιλίας, μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής κολεκτίβας και μερικών από τις πιο ανήσυχες μουσικές ιδιοσυγκρασίες του πλανήτη, ντύνοντας τα πάντα με ένα εκκωφαντικό σάουντρακ.

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν μοιάζουν αρκετά δελεαστικά, η παρουσία των Kanye West, Common, Flying Lotus και Mike D των Beastie Boys, μεταξύ άλλων, σε εξομολογητικές συνεντεύξεις ίσως σας πείσει για αυτό το απολύτως ψυχαγωγικό φιλμ.

 
Όλες οι συμμετοχές καθώς και το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon