Detroit : Η άνοδος και η πτώση της Motor City
Το Detroit αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες την παγκόσμια πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας και το σύμβολο του μοντέρνου καπιταλισμού, με αποκορύφωμα την δεκαετία του '50 που έφτασε στην μεγάλη της ακμή σαν πόλη οικονομικά και πλυθησμιακά. Αυτοκινητοβιομηχανίες κολλοσοί όπως η Ford, η Chevrolet και η General Motors (αποκαλούμενες και ως The Big Three) αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του Detroit (γνωστού ως Motor City ή Motown) αλλά και συνολικά της διόγκωσης της αμερικάνικης οικονομίας.
Πέρα από την οικονομική ανάπτυξη η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Michigan σημαδεύτηκε από φυλετικές και κοινωνικές ταραχές με αποκορύφωμα αυτήν του 1967, που ξεκίνησε ένα βράδυ Κυριακής από την εισβολή της αστυνομίας σε ένα μπαρ που ανήκε σε ένα μαύρο ακτιβιστή για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η αντίθεση των πλούσιων βιομηχάνων που ζούσαν στα πολυτελή προάστια, με το βρώμικο και γκρίζο κέντρο που κατοικούνταν κυριώς από λευκούς και μαύρους εργάτες οδήγησε στην όξυνση των φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων με επακόλουθο μια εξέργεση που συγκλόνισε την πόλη και ολόκληρη την Αμερική με καταστροφικά αποτελέσματα για το κέντρο της. Ο Wayne Kramer κιθαρίστας των MC5, μιας punk πολιτικοποιημένης μπάντας που άφησε εποχή με το δίσκο Kick Out The Jams που περιείχε το Motor City Is Burning, περιγράφει εκείνο το βράδυ ως εξής:
"Στην αρχή είδαμε καπνό και φλόγες να ξεπηδάνε από καταστήματα στην άκρη του δρόμου. Ύστερα είδα ανθρώπους να τρέχουν κρατώντας διάφορα αντικείμενα, ψυγεία, χαλιά από τα λεηλατημένα καταστήματα. Και κατάλαβα τι είχε συμβεί, στο Detroit είχε ξεσπάσει ένας άλλος πόλεμος."
Φυσικά αυτός ο πόλεμος δεν οφείλοταν μόνο στο διαχωρισμό πλούσιων και φτωχών αλλά και στις αντιθέσεις λευκών-μαύρων που ήρθαν στην πόλη ως εργάτες από τον αγροτικό Νότο για να καλύψουν της ανάγκες σε εργατικό δυναμικό την εποχή της γιγάντωσης. Το πρώτο μήνυμα ήρθε με τις αντίστοιχες ταραχές του 1943 μεταξύ μαύρων και λευκών για να φτάσουμε στο 1967 σε μια εξέργεση που κράτησε πέντε μέρες με 43 νεκρούς, 1000 τραυματίες και μια ερημωμένη, καρβουνιασμένη πόλη.
Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 χειροτέρεψε την κατάσταση με κάθετη πτώση των πωλήσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών που συνεχίστηκε και τις επόμενες δεκαετίες, για να φτάσουμε στο πρόσφατο 2008 που η παγκόσμια οικονομική κρίση έδωσε το τελικό χτύπημα στην πόλη. Η κατάσταση οδήγησε πριν από λίγες μέρες (18 Ιουλίου) στην αίτηση χρεοκοπίας, με το Detroit να γίνεται η πρώτη μεγάλη πόλη της Αμερικής που φτάνει σε αυτό το σημείο. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η μείωση του πλυθησμού με όλο και περισσότερους να εγκαταλείπουν το Detroit που πλέον αριθμεί 700.000 κατοίκους απο τα σχεδόν δύο εκατομύρια που κατοικούσαν την δεκαετία του '50.
Το παρακάτω φωτογραφικό αφιέρωμα της Guardian αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση:
Γκράφιτι σε εγκαταλελειμμένο κτίριο που περιγράφει την κατάσταση της περιοχής
Ένα από τα πολλά εγκατελελειμμένα σπίτια (περίπου 78.000) ενώ πίσω δεσπόζουν τα κεντρικά κτίρια της General Motors
Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Packard Motor Car Company
Ολόκληρες γειτονιές παρατημένες
Μια πόλη που αργοπεθαίνει, τα άλλοτε πολυσύχναστα σημεία φαντάζουν έρημα σε μια εικόνα κατάθλιψης
Τα συνθήματα στους τοίχους φωνάζουν απελπιστικά για βοήθεια
Ο εγκαταλελειμμένος κεντρικός σταθμός τραίνων
Ίδια κατάσταση σε ένα παλιό νοσοκομείο και σε ένα εργοστάσιο.
Η αντίθεση μιας καλοδιατηρημένης κατοικίας δίπλα σε μια παρατημένη
Προσπάθειες ανασυγκρότησης
Διαφημιστική καμπάνια για την επανεκκίνηση της οικονομίας της πόλης
+Ακούγoντας το Detroit:
Oi δύο πιο πολιτικοποιημένοι δίσκοi που ξεπήδησαν μέσα απο το Detroit και περιγράφουν την εποχή των ταραχών και των διακρίσεων:
To punk garage ξέσπασμα των MC5 στο ιστορικό Kick Out The Jams [1969]
Στην χρυσή εποχή της θρυλικής Motown (που ταύτισε το όνομα της με την πόλη) ο Marvin Gaye ηχογραφεί ένα soul δίσκο απόλυτα πολιτικοποιημένο που έμελλε να αφήσει εποχή. To What's Going On συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς δίσκους της ιστορίας και κυκλοφόρησε το 1971.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε Επίσης
- Myxa Café Berlin - a must visit spot alert
- ÜBerlin - Φωτογραφίζοντας το πιο ιδιαίτερο (ίσως) αστικό τοπίο της Ευρώπης
- Δύο φωτογραφικοί φακοί σ’ ένα αφιέρωμα στην ήρεμη και παραμυθένια Ζυρίχη
- Κρήτη: Ένα νησί σκέτη λιχουδιά, του Ανδρέα Καλλιβωκά
- Δύο φωτογραφικοί φακοί σ’ ένα αφιέρωμα στην μαγική Βουδαπέστη
Σχόλια
Αφιέρωμα Life
Πολύ καλό είναι και το φωτογραφικό αφιέρωμα του Life αποκλειστικά στις ταραχές του 1967
http://life.time.com/history/detroit-is-burning-photos-from-the-1967-riots/#2