Suede – Bloodsports [Warner Music]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Οι Suede ήταν μια από τις βασικότερες μπάντες που εξέφρασαν το νέο κύμα της Britpop κατά την διάρκεια της δεκατίας του ’90 και μαζί με τους Oasis, τους Blur και τους Pulp αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την αναγέννηση της Βρετανικής ποπ-ροκ σκηνής. Οι τρείς πρώτοι δίσκοι (Suede, Dog Man Star, Coming Up) συγκαταλέγονται αδιαμφισβήτητα στους καλύτερους του είδους με το ομόνυμο ντεμπούτο να αποτελεί μάλιστα και από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά στο νησί. Οι Suede στα ξεκινήματα τους διαμόρφωσαν ένα ήχο που ξέφυγε από την έντονα κιθαριστική ποπ του βορρά (κυρίως της Σκωτίας) και την ηλεκτρονική χορευτική κατεύθυνση που είχε πάρει η σκηνή του Μάντσεστερ. Η συνταγή της μπάντας από το Λονδίνο περιείχε γρήγορα τρίλεπτα κομμάτια, μελωδικές κιθάρες και έντονο ρομαντισμό μουσικά και στιχουργικά, επηρεασμένοι και σε μεγάλο βαθμό από την εκπλεπτυσμένη ποπ του David Bowie και των Smiths.

Τα χρόνια πέρασαν, η Britpop ξεθώριασε και ενώ τυπικά δεν διαλύθηκαν, παρέμεναν αδρανείς δισκογραφικά εδώ και μια δεκαετία. Η επιστροφή τους φέτος ανέγειρε πολλά ερωτηματικά για το λόγο ύπαρξης της, τα πρώτα δείγματα όμως έδειξαν ότι το Bloodsports άξιζε την προσοχή μας και οι Suede έμοιαζαν να ξυπνάνε απο το λήθαργο. Αυτήν την φορά όχι να αναδείξουν νέες ιδέες μέσα από την μουσική τους αλλά περισσότερο για να γράψουν καλά τραγούδια. Το Bloodsports είναι γεμάτο από αυτά ενώ κάπως άτυπα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μισό συναντάμε τυπικά Suede-singles σαν το Barriers και το It Starts and Ends with You που σου καρφώνονται άμεσα στο μυαλό και σε ξεσηκώνουν σε κάθε ευκαιρία, ενώ από την μέση και μετά ο δίσκος αποκτάει μια πιο σκοτεινή χροιά με την μελιστάλακτη ερμηνεία του Brett Anderson να ξεχωρίζει και τραγούδια όπως το Sometimes I Feel I'll Float Away και το Always να δημιουργούν μια δεύτερη μελαγχολική πλευρά του Bloodsports που συμπληρώνει το προφίλ των Suede όπως ακριβώς το ξέραμε απο παλιά.
 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon