Record Store Day: Η ιδέα ενός ρομαντικού γίνεται πραγματικότητα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων 

Η ιδέα ενός ρομαντικού γίνεται πραγματικότητα.

Η καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας αφιερωμένη στα δισκοπωλεία ξεκίνησε αρχικά ως ιδέα από τον Chris Brown υπάλληλο μικρού ανεξάρτητου δισκάδικου, με σκοπό να τιμάται κάθε χρόνο η τέχνη της μουσικής, η αξία των δίσκων (κυρίως βινυλίου) ως διαχρονικό μέσο διάδοσης της ποπ κουλτούρας, αλλά και η ιεροτελεστία της επίσκεψης σε ένα δισκάδικο, της αναζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Η σκέψη αυτή έλαβε σάρκα και οστά για πρώτη φορά το 2008 και έκτοτε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Απριλίου, ενώ από το 2009 καθιερώθηκε και ο θεσμός του οικοδεσπότη της μέρας. Στα πέντε χρόνια ύπαρξης της η παγκόσμια ημέρα δισκοπωλείων μεγάλωσε, απλώθηκε σε όλο τον κόσμο και άρχισε να έχει όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή απο μουσικούς, κοινό και συλλέκτες δίσκων. Συναυλίες σε δισκάδικα,ειδικά singles, επανεκδόσεις και σημαντικές εκπτώσεις είναι μόνο μερικές απο τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα αυτήν την μερά με σκοπό να φέρουν κοντά καλλιτέχνες και κοινό. Ο κατάλογος με το ονόματα που έχουν πάρει μέρος αυτά τα χρόνια με ειδικές εκδόσεις περιλαμβάνει ονόματα όπως Rem, Tom Waits, Bob Dylan, Rolling Stones, Blur, LCD Soundsystem, M83 και άλλα πολλά. Φέτος φτάνουμε αισίως στην 7η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων αύριο Σάββατο 19 Απριλίου. Στην πόλη μας μια βόλτα από το δισκοπωλείο Musical θα σας βάλει στο κλίμα της ημέρας καθώς γιορτάζει αυτήν την ξεχωριστή μέρα με εκπλήξεις και εκπτώσεις.

Έχουν θέση οι δίσκοι στη σύγχρονη κουλτούρα;

Στην ψηφιακή εποχή της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε οποιαδήποτε πληροφορία, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο τρόπος που ακούμε μουσική. Όμως παρά το γεγονός ότι ο καθένας πλέον μπορεί εύκολα να έχει μια ολοκληρη ψηφιακή δισκοθήκη στον υπολογιστή του, το φυσικό μέσο δεν καταργήθηκε εντελώς αλλά υπήρξε μια τάση επιστροφής στο βινύλιο (που μάλλον έδωσε και την αφορμή για μια τέτοια μέρα). Σίγουρα η διάδοση του mp3, οι ηλεκτρονικές δισκοθήκες (itunes,spotify) και οι φορητές συσκευές (mp3 players, έξυπνα τηλέφωνα) έδωσαν την δυνατότητα στον καθένα να έχει πρόσβαση σε μεγάλο εύρος μουσικής αλλά και στους καλλιτέχνες να φτάσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το φυσικό όμως μέσο και συγκεκριμένα το βινύλιο εξακολουθεί να ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία αλλά και να παίζει το ρόλο του φετίχ για τους απανταχού μουσικόφιλους. Η αναλλοίωτη ποιότητα στο χρόνο, το μεγάλο και ευδιάκριτο εξώφυλλο καθώς και η φυσική χροιά του βινυλίου είναι μερικοί απο τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιστροφή του και το καθιέρωσαν ως το κυριάρχο φυσικό μέσο, με όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να στρέφονται σε αυτό για τις κυκλοφορίες τους, ενώ υπάρχει και το παράδειγμα της τοπικής δισκογραφικής Inner Ear που έχει στραφεί πλέον αποκλειστικά σε αυτό. Φυσικά δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε την εξέλιξη και την τεχνολογία και όλα αυτά που προσφέρουν, η αγάπη όμως και σε κάτι φυσικό και χειροπιαστό (όπως αντίστοιχα και στην περίπτωση του βιβλίου) είναι κάτι που διατηρείται στο πέρασμα του χρόνου. 

www.recordstoreday.com

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon